U Sarajevu uhapšen Husein Borišić: Aktivista DPS-a iz Pljevalja na čelu organizovane kriminalne grupe

0

Sarajevska policija uhapsila je profesora Huseina Borišića iz Pljevalja, za kojeg se sumnja da je na čelu kriminalne organizacije. Inače, Borišić je aktivista DPS-a, koji živi u Sarajevu, a glasa i u Pljevljima. On je bio na čelu organizovane grupe koja je od 2010. do danas preko agencije S Lieder i Leading sklapala fiktivne ugovore o radu sa drugim firmama i na taj način oprala više desetina miliona maraka. Na taj način su prljavi novac stavljali u legalne tokove.
Uhapšene osobe su ispitane u prostorijama MUP-a KS-a, a u pomenutoj akciji učestvovali su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.
Sporne firme su pravile fiktivne ugovore o radu sa više od 15 drugih preduzeća u Kantonu Sarajevo, a na čelu ove organizovane kriminalne skupine nalazio se profesor Husein Borišić zaposlen na Nezavisnom univerzitetu iz Banje Luke. Kako bi naplatili fiktivno zapošljavanje radnika u firmama, iz agencije za posredovanje su u svakoj od njih pronašli bar po jednu osobu “za saradnju”. Pored Borišića, uhapšeni su i Husein Lojo, te Sanel Đalić, zvani Simpo i njegova supruga Enisa, vlasnici firme Leading d.o.o. (ranije S Leader d.o.o) Sarajevo, kojima su ova dvojica slala imena za fiktivne ugovore. Supružnici Đalić se dovode i u vezu sa Udruženjem za unapređenje sporta 300, koje djeluje kao fitness centar “300” u sarajevskom naselju Čengić Vila.
Ustanovljeno je da su osobe nad kojima se vrši istraga od kompanija kojima su trebali radnici uzimale novac, a novi radnici nikada nijesu zaposleni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.