U poslednjih pet godina kvadrat stana poskupio za 630 evra, a plate veće 315 evra

0

Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 evra, pokazuje zvanična statistika.

Podaci Monstata pokazuju i da je u istom periodu odnosno za pet godina prosječna plata uvećana za 315 evra, takođe i da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila 1.756 evra.

Riječ je o cijeni kvadrata u novogradnji samo u kategoriji „privredna društva“, odnosno cijenama na tržištu, bez stanova u kategoriji „solidarna stambena izgradnja“.

U istoj kategoriji u prvom kvartalu 2019. godine prosječna cijena kvadrata u novogradnji iznosila je 1.129 evra.

Od 2019. rasle su i plate. Zvanična statistika pokazuje i da je prosječna neto plata u Crnoj Gori u martu 2019. godine iznosila 510 evra, a u martu ove godine, kako navodi Monstat, bila je 825 evra.

Podsjetimo četvrta faza projekta 1000+ sprovedena je krajem 2020. i tada je kamatna stopa za kupovinu stana po povoljnim uslovima bila 2,99 odsto.

Ranije saopšteno da je neizvjestan nastavak pete faze projekta „Hiljadu plus“ i to zbog rasta kamata i cijena stanova, pa bi država morala da ima veće učešće u tom projektu.

Prema podacima sa sajta CBCG sada se kamatne stope na stambene kredite kreću od 4,7 pa do čak 10 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.