Kaledonci poručili Makronu: Trupe neće ugušiti naše proteste, samo će dovesti do novih!

0

Iako je predsjednik Francuske Emanuel Makron optimističan napustio područje Nove Kaledonije, čini se kako su podjele na Pacifiku toliko izražene da će Francuskoj trebati znatno efikasnije rješenje nego što je to posjeta predsjednika.

Demonstracije koje su počele 13. maja, a koje je inicirala najava izborne reforme koja bi ugrozila autohtoni narod Kanake, bile su okidač za velike nemire u kojima je poginulo sedam osoba, a nekoliko stotina je povrijeđeno.

Predsjednik Francuske proglasio je vanredno stanje na ovom području, a na Novu Kaledoniju poslano je hiljade pripadnika snaga sigurnosti koji su imali zadatak da uspostave red i mir, te uklone barikade koje su postavljene u glavnom gradu.

S obzirom na to da su se sukobi nastavili, Makron se odlučio na put dug 16.000 kilometara, te je posjetio Novu Kaledoniju kako bi se lično uvjerio u situaciju.

„Povratak republičkog poretka je prioritet. Potreban nam je mir“, rekao je Makron.

„Glas lokalnih Kanaka se ne sluša. Ne znam zašto o našoj sudbini raspravljaju ljudi koji čak i ne žive ovdje. Izjave predsjednika Makrona su razočaravajuće. Mi smo na istom mjestu. On nastavlja dopuštati da se situacija pogoršava. Nije napravio snažan gest kako bi smirio stvari“, rekao je 52-godišnji Majk, pripadnik Kanaka koji je govorio za britanski „Guardian“.

Na Makronovu posjetu reagovali su i aktivisti te članovi stranke FLKNS koja se zalaže za nezavisnost Nove Kaledonije.

„Rješenje neće doći od države već od Kaledonaca. Ne možete nastaviti da šaljete trupe samo da biste ugušili proteste. To će samo dovesti do novih protesta. Šta mi ovdje radimo razmještanjem vojske? Ovo nije ratom razorena zemlja. Mi nismo teroristi“, rekao je aktivista Josep.

Aktivistkinja Lele (41) koja takođe podržava nezavisnost Kaledonije istakla je kako je svijetu potrebno što detaljnije pokazati šta se dešava u ovom dijelu.

„Kanacima se ne priznaje njihova prava vrijednost. Oni žele pravednu preraspodjelu bogatstva. Ono što tražimo od Makrona je da prizna legitimitet Kanaka. Makron je ‘zaglavljen’ u svojim razmišljanjima. Napravio je veliku grešku što je pustio zemlju da ode u ćorsokak“, navela je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.