U manastiru Miholjska prevlaka u nedjelju pomen postradalima u NATO agresiji 1999. godine!

0

U nedjelju 24. marta navršava se 25 godina od zločinačke NATO agresije nad Saveznom republikom Jugoslavijom.

Tim povodom služiće se liturgija i pomen postradalima sa početkom od 9:00 časova u manastiru Miholjska Prevlaka u Tivtu.

Kako se navodi, nakon službe na gradskom groblju Brdišta služiće se pomen herojima Marku Avramoviću i Draganu Bjelanoviću.

Podsjećamo, prije 24 godine, 24. marta 1999. godine, započela je agresija NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Naredbu za napad dao je Havijer Solana u to vrijeme Generalni sekretar NATO-a, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, generalu SAD Vesliju Klarku, iako nije postojalo odobrenje Savjeta bezbednosti UN.

SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji. Neposredan povod, zapravo opravdanje, bili su događaji u Račku, 15. januara. A potom i neuspjeh navodnih pregovora vođenih u Rambujeu i Parizu. U stvarnosti, bila je to podrška terorističkoj organizaciji kosmetskih Albanaca, tzv. OVK, koja je do tada već počinila brojne zločine.

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rješenje na Kosovu i Metohiji, NATO je započeo vazdušne udare.

Prema prvom saopštenju Generalštaba Vojske Jugoslavije, 24. marta oko 20.45, u prvom naletu gađano je preko dvadeset objekata. Prvi projektili pali su na kasarnu u Prokuplju u 19.53. Slijedio je napad na Prištinu, Kuršumliju, Batajnicu.

Predsjednik SAD Bil Klinton iste večeri je saopštio potrebu da se „demonstrira ozbiljnost NATO u suprotstavljanju represiji“, naglasivši potrebu „zastrašivanja Srbije i Jugoslavije“ i „uništenje vojnih kapaciteta Srbije“, da se ne bi, kako je rekao „preduzimale akcije protiv kosmetskih Albanaca.“ Iste večeri britanski premijer Toni Bler izjavio je da je agresija NATO-a preduzeta, jer je to tražio „narod Kosova“. Da bi dalje pojasnio da on pod „narodom Kosova“ podrazumijeva kosmetske Albance.

Devetnaest zemalja NATO započelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji. Najprije su gađani protivvazdušušna odbrana i drugi objekti Vojske Jugoslavije.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.

Prema navodima srpskih stručnjaka, do 10. juna zabilježeno je 18.168 avio poletanja. Po NATO izvorima, naleta je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, avaksi, tankeri. U dejstvima je u prvo vrijeme učestvovalo dnevno oko 70 borbenih aviona, da bi docnije taj broj bio i oko 400 svakodnevno.

Nije bilo grada koji nije bio na meti

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je izvršio 2. 300 udara i bacio 22. 000 tona projektila, među kojima 37. 000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih obogaćenim uranijumom. Osim napada sa brodova u Jadranu, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, operacije su izvršavane iz baza u zemljama Zapadne Evrope i SAD.

Razorena je infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri, ukupno oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta Srbije. O materijalnoj šteti koja je nanijeta tokom NATO agresije iznijeti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procijenile su je na približno stotinu milijardi dolara, grupa ekonomista G17 procijenila je štetu na 29,6 milijardi USA dolara.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dvije rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO su prvi put upotrijebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema. Ukupne posljedice po zdravlje stanovništva i ekološke posljedice nemjerljive su.

Razorena je ambasada Kine u Beogradu 7. maja 1999. Zgrada RTS u Beogradu uništena je 23. aprila. Poginulo je 16 osoba i isto toliko ranjeno. Zgrada Televizije Novi Sad pogođena je 3. maja 1999, na Međunarodni dan slobode medija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.