Sjutra na dnevnom redu Vlade plan spašavanja Instituta Igalo

0

Treća sjednica vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ održana je danas u prostorijama Vlade Crne Gore, nakon niza konsultativnih sastanaka i radnog sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata Instituta koji je održan 18. marta. 2024 u Igalu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako ističu u saopštenju na predlog premijera, Plan spašavanja i restrukturiranja je proširen sa dva nova korka.

“Naime, zauzet je stav da se već u prvom koraku napraviti procjena vrijednosti Instituta od strane nezavisnog procjenitelja i da se na bazi ove procjene Vlada obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za (1) otkup akcija ili (2) njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spašavanje i restrukturiranje Instituta. S obzirom da je Komisija defnisala sve korake u cilju spašavanja Instituta s kojima su upoznati premijer, menadžment Instituta i predstavnici sindikata Instituta, uz zaključke sa danađnjeg sastanka koji se tiču procjene imovine i učešća manjinskih akcionara u cijelom procesu, sjutra će se na redovnom zasijedanju Vlade naći puna informacija o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta”, ističe se u saopštenju.

Dodaju da i bez obzira na odgovor manjinskih akcionara, Vlada će biti u prilici da zauzme konačan i zvaničan stav na Plan spašavanja koji predlaže Komisija i oko koga postoji najveći stepen saglasnosti, a koji je u potpunosti usklađen sa pravilima i principima dodjele državne pomoći.

Podsjećanja radi, Plan spašavanja i restrukturiranja tj. rebrendiranja Instituta Dr Simo Milošević“: podrazumijeva 3 koraka i to: pomoć male vrjednosti od 300 000 evra radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 milona evra koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i obezbjeđivanja likvidnosti, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja od strane renomirane svjetske agencije koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo.

“Ovakav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapredjenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu. Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu.Kao što je više puta rečeno, Vlada nem strateških dilema vezano za plan spašavanja Instituta, uz imperativ da rješenje mora biti unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse, i uz uslov da se manjinski akcionaripravovremeno izjasne o svojoj ulozi i mogućem finansijskom učešću od samog starta u realizacii predloženog plana spašavanja”, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.