Troškovi kampanje za izbore u Andrijevici: DPS sa 470 evra do 11 mandata

0

Demokratska partija socijalista (DPS) potrošila je na kampanju za nedavno održane izbore u Andrijevici 472 evra, a Pokret Evropa sad (PES) 6.674 evra.

To pokazuju privremeni izvještaji o troškovima kampanje, objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

PES je, prema konačnim rezultatima izbora u Andrijevici, osvojio četiri mandata, a DPS 11.

DPS je, prema izvještaju sa sajta ASK-a, novac uložio za troškove medijskog predstavljanja, oglase i publikacije, ali iznos još nisu isplatili firmi koju su angažovali.

PES je za reklamne spotove i reklamni materijal utrošio 5.432 evra, od čega su isplatili 1.597 eura. Za medijsko predstavljanje, oglase i publikacije ukupni troškovi im iznose 1.042 evra, od čega su isplatili 800 eura. Zakup sale JU Centar za kulturu i sport “Mihailo Lalić” za konvenciju koštao ih je dodatnih 200 eura.

Na sajtu ASK-a još nema podataka za liste “Za budućnost naše djece”, koju je predvodio Ivan Radojević i koja je, prema rezultatima izbora, osvojila tri mandata, kao ni za listu “Vasojevićki pokret ujedinjenja”, koja je ostvarila jedan mandat.

Za troškove izborne kampanje izdvaja se 0,25 odsto tekućeg budžeta (bez kapitalnog i budžeta fondova). Od toga se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima partijama u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista. Partije koje osvoje mandate dobijaju, srazmjerno broju osvojenih mandata, 80 odsto ukupno opredijeljenog novca.

Prema podacima koje je objavio ASK, u Andrijevici je za lokalne izbore opredijeljeno 6.782 eura, od čega partije odmah dobijaju 1.356 eura, dok će 5.426 biti podijeljeno u zavisnosti od osvojenih mandata. “Cijena” mandata je 180 evra.

Ti podaci pokazuju da je Socijalistička narodna partija (SNP) potrošila 244 eura. Od toga je za troškove prevoza potrošeno 200, a za medijsko predstavljanje na Fejsbuku 44 eura. Koalicija te stranke i Demokrata osvojila je osam mandata.

Nova srpska demokratija (NSD), prema izvještaju koji su dostavili ASK-u, nije imala troškova za izbore u Andrijevici, kao ni Ujedinjena Crna Gora (UCG).

Koalicija “Za budućnost Andrijevice”, čiji je NSD dio, osvojila je tri mandata, a UCG je ostao ispod cenzusa.

PES, koalicija “Za budućnost Andrijevice” i građanske liste “Za budućnost naše djece” i “Vasojevićki pokret ujedinjenja” pozvali su koaliciju SNP-a i Demokrata na pregovore s ciljem postizanja dogovora za formiranje lokalne vlasti. Do poziva je došlo četiri dana nakon lokalnih izbora.

Za većinu je potrebno 16 mandata, a da pregovori neće ići lako – dan poslije izbora nagovijestili su predstavnici građanskih lista, Radojević i Vesko Raketić, koji su poručili da neće pristati da mjesto predsjednika opštine pripadne SNP-u.

Iz koalicije SNP-Demokrate kazali su da će se odazvati pozivu i da se nadaju “lakom dogovoru” o novoj vlasti u Andrijevici. Funkcioner SNP-a Dragan Vukić je istakao da su SNP i Demokrate napravili najbolji rezultat i da očekuju da će to poštovati svi politički činioci.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.