Tramp državama prijeti carinama zbog ilegalnih migracija

0

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp rekao je da bi, ukoliko pobijedi na američkim izborima u novembru, mogao uvesti carine zemljama, uključujući Kinu, koje ne obuzdaju protok imigranata.

Tramp je to rekao na predizbornom skupu u pograničnoj saveznoj državi Arizoni dok je odgovarao na pitanje publike i nije precizirao veličinu carina koje bi uveo u takvom scenariju, piše Rojters a prenosi Hina.

Upitan o načinima na koje bi obuzdao protok migranata koji ilegalno dolaze u SAD, Tramp je rekao: “Imamo ogromnu ekonomsku moć”.

Dodao je da ako neka zemlja, poput Kine, ne pomaže u obuzdavanju priljeva migranata u SAD postoje “stvari koje se zovu carine”.

Useljavanje u SAD

Sigurnost granica i useljavanje pojavili su se kao glavne teme Amerikancima uoči izbora 5. novembra na kojima će se Tramp sučeliti s predsjednikom Džozefom Bajdenom, demokratom izabranim u Bijelu kuću 2020.

Većina ljudi koji ilegalno prelaze u SAD su iz Latinske Amerike. Prema vladinim podacima američka granična patrola uhapsila je više od 27.000 kineskih migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice s Meksikom od 1. oktobra 2023. do 30. aprila 2024. što je dio naglog porasta kineskih ilegalnih ulazaka u SAD.

Bio je to prvi Trampov istup u kampanji otkako ga je porota na Menhetnu 30. maja proglasila krivim po sve 34 tačke za krivotvorenje poslovne dokumentacije radi prikrivanja 130.000 dolara koje je njegov bivši advokat platio glumici filmova za odrasle Stormi Denijels prije izbora 2016. za šutnju o navodnoj vezi Denijels i Trampa.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.