Ruski ratni brodovi sljedeće sedmice u kubanskim vodama

0

Četiri ruska ratna broda, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon će sljedeće sedmice stići u Havanu, saopštili su kubanski zvaničnici.

U saopštenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da će brodovi biti u Havani od 12. do 17. juna, uz napomenu da nijedan od njih neće nositi nuklearno oružje i uvjeravanje da njihovo prisustvo “ne predstavlja prijetnju za regiju”.

Tokom ulaska flote u luku, sa jednog od brodova bit će ispaljena 21 počasna salva u znak pozdrava zemlji domaćinu, na šta će biti odgovoreno artiljerijskim pozdravom Revolucionarnih oružanih snaga Kube, dodaje Ministarstvo vanjskih poslova.

Saopćenje je uslijedilo dan nakon što su američki zvaničnici rekli da prate ruske ratne brodove i avione za koje se očekuje da stignu na Karibe na vojne vježbe.

‘Odgovor na američku podršku Ukrajini’

Rekli su da će vježba biti dio odgovora Rusije na podršku SAD-a Ukrajini, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Zvaničnici su rekli da je rusko vojno prisustvo bilo primjetno, ali ne i zabrinjavajuće.

Međutim, posljednji potezi Moskve dolaze pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi mogao preduzeti “asimetrične korake” u drugim dijelovima svijeta kao odgovor na odluku američkog predsjednika Džoa Bajden da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je osigurao Zapad za napade unutar Rusije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.