Tenzije u Jerusalimu: Stotine izraelskih krajnjih desničara upalo je u kompleks džamije al-Aksa

0

Stotine izraelskih krajnjih desničara upalo je danas u kompleks džamije al-Aksa u Jerusalimu, uoči “Marša zastave“, kojim će Izrael proslaviti “ujedinjenje“ Istočnog i Zapadnog Jerusalima nakon šestodnevnog rata 1967, javlja palestinska agencija Wafa.

Oko 800 Izraelaca, podIJeljenih u grupe, upalo je u džamiju, jedno od najsvetijih mJesta za muslimane, dok su u tom dIJelu grada izbili sukobi, a jake snage policije raspoređene da bi obezbJeđivale „Marš zastave“, pokušale su da razdvoje dvIJe strane.

Ekstremisti su takođe izvodili talmudske rituale u blizini pijace Al-Katanin i Damaške kapije, jedne od glavnih kapija koje vode do džamije Al-Aksa.

Izvori su za Wafu rekli da je bio prisutan i bivši član Kneseta Moše Fejglin.

Izraelske vlasti su poslale više od 3.000 policajaca u Jerusalim i postavile vojne punktove na glavnim putevima, najavljujući da će zatvoriti glavne pravce i rasporediti još policijskih snaga uoči “Marša zastave“.

U međuvremenu, teško naoružani vojnici su pojačali linije i pooštrili ograničenja na kapijama koje vode do Starog grada i džamije Al-Aksa. Očekuje se da će u tom maršu učestvovati i ministri i poslanici Kneseta iz vladine koalicije, uključujući i krajnje desničarskog poslanika Itamara Ben Gvira.

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Izrael da zaštiti svetost džamije Al-Aksa i osudilo upad na lokaciju i ograničenja kretanja koja su nametnuta Palestincima u okupiranom istočnom Jerusalimu, piše Al Džazira.

Palestinci vide marš kao očiglednu provokaciju usmerenu na potkopavanje njihovog prava na Istočni Jerusalim kao prijestonicu. Nasilje tokom marša 2021. doprinijelo je početku desetodnevnog rata između Izraela i Hamasa, koji je upozorio da će reagovati na upade u kompleks džamije Al Aksa i pokušaje jevrejskih doseljenika da nasilno raseljavaju palestinske stanovnike iz svojih kuća.

Izrael smatra da ceo Jerusalim, uključujući Istočni Jerusalim, koje je zauzela i anektirala u šestodnevnom ratu 1967. i kao „vječiti i nepodijeljeni“ glavni grad jevrejske države. Stari grad Jerusalim, ograđen zidinama, dom je nekih od najsvetijih mjesta jevrejske, muslimanske i hrišćanske religije i često je poprište incidenata.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.