Teheran savjetuje Kijev: Ne žrtvujte svoje interese za politiku širenja SAD i NATO-a!

0

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani odbacio je danas optužbe o isporuci vojne opreme Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini i opisao ekspanzionističku politiku NATO-a kao osnovni uzrok krvavog sukoba između dva susjeda.

– Politika Islamske Republike u vezi sa pitanjem Ukrajine zasnovana je na nepodržavanju rata i nepodržavanju jedne strane protiv druge – rekao je Kanani novinarima, prenijela je iranska agencija FARS.

Diplomata je izrazio nadu da će ukrajinske vlasti sagledati „osnovni uzrok krize“ i da neće žrtvovati interese Kijeva u korist ekspanzionističke politike Amerike i NATO-a usvajanjem „ispravnog političkog pristupa“.

Portparol je odbacio navode o slanju dronova koje bi Rusija koristila u ratu u Ukrajini, izražavajući spremnost Teherana da razgovara sa Kijevom kako bi se riješili nesporazumi.

Iranski zvaničnici su u više navrata odbacili tvrdnje Kijeva i zapadnih saveznika da Teheran prodaje oružje Rusiji koje će se koristiti u tekućem ratu protiv Ukrajine, ističući da takvi navodi imaju za cilj da legitimišu vojnu pomoć Zapada Kijevu.

Oni su ponovili da Teheran neće pomoći nijednoj strani u rusko-ukrajinskoj krizi i upozorili da će naoružavanje Moskve ili Kijeva produžiti sukob između dva susjeda.

Još u septembru prošle godine, iranski predsjednik Sejed Ebrahim Rejesi upozorio je da širenje Sjevernoatlantskog saveza (NATO) predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i bezbjednosti nacija. Iranski predsjednik opisao je ekspanzionističku politiku NATO-a kao jedan od uzroka nesigurnosti u različitim djelovima svijeta.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.