Svjetska zdravstvena organizacija: Globalni sporazum o pandemiji do kraja godine

0

Razgovori čiji je cilj postizanje globalnog sporazuma o tome kako se bolje boriti protiv pandemija biće zaključeni do 2025. ili ranije ako je moguće, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

O sporazumu, koji bi trebao poboljšati saradnju prije i tokom pandemija, nakon priznatih neuspjeha tokom pandemije COVID-a 19, dvije su godine pregovarale 194 države članica SZO-a, javlja Hina.

Ta je organizacija inicijalno imala namjeru prošle sedmice sklopiti sporazum, ali su razgovori produženi zbog dubokih podjela između bogatih i siromašnijih zemalja o pitanjima poput dijeljenja vakcina i spremnosti.

Jačanje svjetske odbrane od novih patogena

No, zemlje su ipak uspjele da se dogovore o paralelnom sporazumu kojim se ažuriraju postojeća pravno obvezujuća zdravstvena pravila, poznata kao Međunarodni zdravstveni propisi (IHR). Ona uključuju novu kategoriju „pandemijske hitne situacije” kada se radi o najvažnijim i globalno prijetećim zdravstvenim krizama.

„Istorijske odluke koje su donesene pokazuju zajedničku želju država članica da zaštite vlastito i svjetsko stanovništvo od zajedničkog rizika kriza u javnom zdravstvu i budućih pandemija“, izjavio je Tedros Adanom Gebrejesus, glavni direktor SZO-a.

Cilj promjena globalnih zdravstvenih pravila je jačanje svjetske odbrane od novih patogena nakon što je COVID-19 ubio više od sedam miliona ljudi, prema podacima SZO-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.