Spajić u Briselu predvodi crnogorsku delegaciju: Predstaviće napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava

0

Crnogorski premijer Milojko Spajić danas će u Briselu visokim zvaničnicima evropskih institucija, predstaviti napredak koji je Crna Gora ostvarila u vladavini prava, naročito u aprilu i maju, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da će Spajić predvoditi crnogorsku delegaciju u posjeti institucijama Evropske unije (EU), u susret očekivanom dobijanju pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava (IBAR).

U platformi za posjetu na sajtu Vlade, ističe se da će Spajić predstaviti napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava, naročito u aprilu i maju, kad je usaglašen veći broj zakona koji su od suštinskog značaja za održavanja Međuvladine konferencije tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU.

Spajić će, kako se navodi, u Briselu razgovarati sa visokim zvaničnicima evropskih institucija.

“Sastaće se, između ostalih, i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Gertom Janom Kopmanom”, piše u platformi.

U dokumentu se ističe da će, umajući u vidu značaj dobijanja IBAR-a tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranja grupe poglavlja iz pravne tekovine koja su spremna ili će biti spremna do kraja godine, posjeta Briselu biti iskorištena i za usaglašavanje narednih koraka sa evropskim partnerima.

Dodaje se da će Spajić sagovornicima predstavniti bilans stanja u odnosu na ispunjenost privremnih mjerila, kao i Zakone koji su utvrđeni na Vladi, i upućeni u skupštinsku proceduru, a koji predstavljaju okosnicu za dobijanje završnih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i za ulazak u finalnu fazu pregovora.

“Susreti će biti prilika da se sagovornici upoznaju i sa samoprocjenom te planiranom dinamikom privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine”, kaže se u platformi.

Posjeta Briselu će, kako se navodi, ujedno biti prilika da se predsjedniku Evropskog savjeta predoče postignuća sa Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana koji je na temu Plana rasta održan u Kotoru 15 i 16. maja.

U crnogorskoj delegaciji će, osim Spajića, biti i šef Misije Crne Gore pri EU Petar Marković i šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac.

(Analitika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.