Svijet čekaju ratovi za hranu

0

Svijet čekaju „ratovima za hranu“ jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima „Olam Agri“.

Kompanija sa sjedištem u Singapuru deo je šire grupe „Olam“, koja posluje u više od 60 zemalja i snabdijeva hranom i industrijskim sirovinama 22.000 kupaca širom svijeta.

„Vodili smo mnogo ratova zbog nafte. Vodićemo veće ratove oko hrane i vode“, rekao je izvršni direktor „Olama“ Sani Vergeze.

Izvršni direktor je upozorio da su trgovinske barijere koje su nametnule vlade koje žele da podrže domaće zalihe hrane pogoršale inflaciju hrane.

Kako prenosi „Fajnenšel tajms“, cijene hrane su počele da rastu nakon pandemije i porasle su nakon eskalacije ukrajinskog sukoba i zapadnih sankcija Rusiji. Restrikcije su dovele do toga da je neki izvoz žitarica i đubriva blokiran, produbljujući nesigurnost hrane u siromašnijim zemljama i pogoršavajući krizu troškova života.

Istovremeno, veliki trgovci poljoprivrednim proizvodima ostvarili su rekordne profite u 2022. godini, istakao je Vergeze.

Prema njegovim riječima, povećana inflacija cena hrane je delom rezultat vladinih intervencija pošto su bogatije zemlje gomilale viškove strateških roba što je „stvorilo pretjeranu neravnotežu između ponude i potražnje“.

„Indija, Kina, svi imaju zalihe. To samo pogoršava globalni problem“, rekao je.

Klimatske promjene, koje su ometale poljoprivrednu proizvodnju na globalnom nivou, takođe su dovele do porasta protekcionizma širom svijeta, tvrdi Vergeze. On je podsjetio da je Indonezija zabranila izvoz palminog ulja 2022. kako bi zaštitila lokalno tržište, dok je Indija prošle godine uvela ograničenja izvoza određenih vrsta pirinča u nastojanju da obuzda rastuće domaće cene.

„Vidjećete sve više i više toga“, rekao je Vergeze na konferenciji „Redburn Atlantika“ i „Rotšilda“ i pozvao rukovodioce potrošačke industrije, među kojima su bili i čelnici kompanija „Koka-kola“ i ABF, da se „probude“ i preduzmu više akcija u vezi sa klimatskim promenama.

Šef UN-a za ljudska prava Voker Tirk ranije je upozorio da svijet ide ka katastrofalnoj budućnosti u kojoj će desetine miliona ljudi biti u opasnosti od gladi ako se svijet ne pozabavi adekvatno klimatskim promjenama.

Ekstremni vremenski događaji imaju značajan negativan uticaj na usjeve, stada i ekosisteme, što dovodi do dalje zabrinutosti oko globalne dostupnosti hrane, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.