Podoficir platio 400.000: Svi optuženi za šverc kokaina na brodu Jadran pušteni kući!

3

Viši sud u Podgorici prihvatio je jemstvo od 414.608 eura koje je podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović ponudio kako bi se sa slobode branio od optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji, koja je pokušala da školskim brodom „Jadran” iz Tivta u Istanbul, Turska, prošvercuje 56 kilograma kokaina, piše Dan.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović kazala je da su pored prihvaćenog jemstva, koje podrazumijeva stavljanje hipoteke na nekretninu, Radenoviću određene i mjere obezbjeđenja obaveznog, povremenog javljanja državnom organu, zabrana napuštanja boravišta osim na poziv policije i tužilaštva, i oduzimanja putnih isprava. Radenović je uhapšen 19. aprila 2019. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog umiješanosti u šverc kokaina brodom „Jadran” koju je organizovala grupa koju predvode Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić.

Optužnica Specijalnog državnog tužilaštva podignuta je protiv petočlane grupe koja se tereti za šverc 56 kilograma kokaina na školskom brodu „Jadran”.

Okrivljeni Vladimir Račić, Duško Radenović i Vladimir Stupar terete se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Okrivljeni Dejan Rovčanin tereti se zastvaranje kriminalne organizacije i izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, dok se Radomir Osmajić, pored krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, tereti i za šverc droge.

Viši sud prihvatio je i jemstvo od 44.800 eura koje je ponudio optuženi Radomir Osmajić kako bi se sa slobode branio

“Jemstvo se sastoji u uspostavljenju hipoteke na stan od 62 metra kvadratna, u vlasništvu ovog optuženog, vrijedan 44.800 eura. Osmajić je dvadeset mjeseci proveo u pritvoru”, navedeno je iz Višeg suda.

Pored jemstva, sudija Biljana Uskoković Osmajiću je odredila i tri mjere nadzora: obaveza povremenog javljanja policijskoj stanici u Tivtu jednom sedmično, zabranu napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putne isprave. U rješenju se navodi da mjere nadzora mogu da traju dok za njima bude bi lo potrebe, a naj duže do pravosnažnosti presude, stim što će se na svaka dva mjeseca ispitati da li su primijenjene mjere potrebne.

Podsjetimo, crnogorska policijaje na brodu „Jadran” 19. aprila zaplijenila skrivenu drogu i spriječila dalje krijumčarenje. Prema stavu Specijalnog tužilaštva, dokazi ukazuju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine oformili kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Stupar, Radenović, Osmajić i Kulić, kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika, iako je prethodno saslušan kao osumnjičeni.

Osmajić tvrdio da nema veze sa drogom

Osmajić je prilikom davanja odbrane pred sudom negirao vezu sa članstvom u kriminalnoj oganizaciji koja je sredinom aprila prošle godine pokušala da prošvercuje kokain iz Tivta u Tursku. On je ustvrdio da nema veze sa kriminalnom organizacijom kao ni sa drogom koja je školskim brodom trebalo da bude transportovana u Istanbul. To je u istrazi kazao i sam svjedok saradnik Miloš Kulić.

Osmajić je ustvrdio da nema veze ni sa drogom koja je pronađena u vojnom objektu u Opatovu. On se pozvao na nalaz DNK vještačenja prema kojem biološki materijal pronađen na kesicama u kojima se nalazila droga pripada svjedoku saradniku Milošu Kuliću. Na kraju je zaključio da mu je sve smjestila policija uz pomoć svjedoka saradnika Kulića.

3 Comments
 1. mama73 komentariše

  Citate li vi ovo sto napisete ili namjerno pravite greske reda 400.000 ?

  1. Kontra revolucija komentariše

   Podoficir a ima 400 000 evra za jamstvo ???.
   Preispitajte sudiju i istraznog !!!.
   Kako li ih je zaradio kao podoficir ???.

  2. Boka di cataro komentariše

   Sami prepisuju, ne uključuju mozak. Jemstvo je stan id 44.000. BRUKA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.