Mladen Mikijelj

Sud EU ukinuo sankcije dvojici ruskih oligarha

0

Sud Evropske unije ukinuo je sankcije dvojici ruskih oligarha, Mihailu Fridmanu i Pjotru Avenu. Ovo nije prvi put da sud proglašava ništavnim sankcije EU kojima Unija pokušava da indirektno pogodi Kremlj, piše Dojče vele.

Sudije u Luksemburgu odlučile su da Savjet EU u svojim odlukama donijetim između februara 2022. i marta 2023. nije pružio dovoljno dokaza za stavljanje te dvojice muškaraca na spisak sankcija. Ta dvojica poslovnih ljudi su osnivači i važni dioničari velikog finansijskog koncerna „Alfa Group“, koja uključuje i rusku „Alfa Banku“, jednu od vodećih finansijskih institucija u Rusiji.

Sankcije uvedene neposredno nakon početka rata u Ukrajini

Sankcije protiv ta dva milijardera uvedene su neposredno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. Evropska unija zamrzla je njihovu imovinu i uvela im zabranu ulaska na teritoriju Unije. Američka vlada takođe ih je sankcionisala.

Ova sadašnja odluka Suda EU ne znači automatski i uklanjanje Fridmana i Avena sa spiska sankcija Unije. Prvo, protiv te presude može se uložiti žalba pred najvišim evropskim sudom, Sudom Evropske unije u Luksemburgu. Drugo, ta odluka se odnosi samo na navedeni period. Nakon marta 2023, EU je i dalje zadržala njihova imena na spisku sankcija. Takođe, i ti oligarsi su podnijeli žalbu, ali odluka o tome još nije donijeta.

Prošle godine je nekoliko ruskih opozicionih lidera izrazilo podršku uklanjanju Fridmana i drugih sa spiska sankcija. Fridman je navodno opisao rat u Ukrajini kao tragediju i zatražio „kraj prolivanja krvi“.

Evropska unija je sankcije, između ostalog, opravdala time da Fridman, koji inače ima i izraelsko državljanstvo, i Aven, koji ima i letonski pasoš, imaju veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Navodno su podržavali ruske donosioce odluka i akcije, kao i političke mjere koje ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Sudije su sada odlučile da te optužbe nisu dovoljno potvrđene i da je zato stavljanje njihovih imena na spisak sankcija neosnovano. Iako se može potvrditi određena bliskost njih dvojice s Putinom, to ne dokazuje da oni pružaju podršku mjerama koje ugrožavaju Ukrajinu.

Advokati pozdravljaju odluku sudija EU

Advokati dvojice ruska oligarha sa sjedištem u Francuskoj, pozdravili su presudu ocijenivši da je ona „od najveće važnosti“. Sankcionisanje Fridmana i Avena „bila je kontraproduktivna greška“, navodi se u saopštenju advokata koji ujedno ističu da se nadaju da će „ovaj snažan signal biti primećen unutar i van EU“.

Prije otprilike tri sedmice, Sud EU ukinuo je sankcije bivšem vozaču Formule 1, Nikiti Masepinu.

„Porodična veza s njegovim ocem, poslovnim čovjekom za kojeg se navodno tvrdi da je bliski prijatelj sa Putinom, nije dovoljna da se pretpostavi da je povezan s njim putem zajedničkih interesa“, objasnile su sudije svoju odluku.

Još jedna značajna presuda donijeta je prošle godine. Majka kasnije preminulog vođe ruske privatne vojske Vagner, Violeta Prigožina, nije trebalo da bude sankcionisana, odlučile su tada sudije. Obrazloženje je bilo slično kao i u slučaju Masepina: rodbinska veza nije dovoljna da bi se uvele sankcije.

Mnogi drugi koji su sankcionisani nisu uspjeli sa svojim tužbama. Među njima je, na primjer, i bivši vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi, ruski milijarder Roman Abramovič.

Trenutno se na spisku sankcija EU nalazi se više od 1.700 osoba i 400 kompanija u Rusiji. Nekoliko desetina tužbi protiv tih mjera trenutno je pred sudovima.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.