Savjet stručnjaka: Sunčajte se poslije 17 časova

0

Ljeto je u jeku, a mnogi kažu nikad toplije. Zato je važno znati da izlaganje sunčevim zracima može imati dugoročne posljedice po zdravlje. Struka savjetuje građanima da izbjegavaju boravak na suncu od 10 do 17 sati, redovno nanose kreme sa zaštitnim faktorom i da se hidrir

Šta je sinonim za ljetni odmor i dobro raspoloženje ako ne sunčanje na morskoj obali? Stoga je važno napomenuti da prekomjerno izlaganje suncu može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Struka kaže da je u ovim vrelim danima dovoljno provoditi svega 20-ak minuta na suncu.

„Građani moraju izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 časova. Ukoliko je neophodno da tada budu vani da se zaštite odjećom, naočarima, šeširima i da na otkrivene djelove tijela nanesu fotoprotektivni krem“, kazala je dermatološkinja Ana Popović.

Kremu sa zaštitnim faktorom treba nanijeti pola sata prije izlaska na sunce i obnavljati je svaka dva sata, kao i nakon plivanja i znojenja.

A evo šta treba raditi ukoliko nastanu opekotine od sunca.

„Neophodno je odmah se skloniti sa sunca, boraviti u zamračenoj prostoriji, unositi tečnosti… Tuširanje hladnijom vodom pomoći će da se smanji bol i inflamacija i nanošenje gela sa aloe verom“, kaže Popović, prenosi RTCG.

Osim što je prekomjerno izlaganje suncu odgovorno za opekotine, ono može da uzrokuje i maligni tumor kože. Ko, ipak, neće iz zdravstvenih, onda sunca treba da se kloni iz estetskih razloga.

„Odgovorni su za nastanak prijevremenog starenja, gubitak elastičnosti, pojavu prošerinih pora, kapilara, neujednačenog tena“, navodi dermatološkinja.

Popovićeva posebno apeluje na roditelje da djecu nikako na izlažu suncu od 10 do 17 sati, te da ih zaštite garderobom i nanose im kremu s odgovorajućim zaštitinim faktorom. Ističe da su opekotine u ranom djetinjstvu faktor rizika za nastanak melanoma u odraslom dobu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.