Zaharova: Crnogorska zabrana ruskih medija je neprijateljski akt otvorene cenzure, preduzećemo asimetrične mjere

0

Rusija će preduzeti asimetrične mjere protiv Crne Gore, koja je od 10. jula zabranila emitovanje niza ruskih medija, ističe se u komentaru portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

„Još jedan napad crnogorske vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da, s jedne strane, pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge, da zadobije naklonost evropskog Brisela u nadi za obećanim progresom na ‘evropskom putu’. Da bi zadovoljili rusofobičnu transatlantsku agendu, oni su spremni da nastave politiku podrivanja demokratskih osnova svog društva i države, a svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama“, kazala je Zaharova.

Kako je naglasila, neprijateljski koraci neće ostati bez asimetričnog odgovora.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila nadležnim resorima zemlje i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da „u potpunosti obustave emitovanje niza ruskih medija najkasnije do 10. jula“. Radi se o 20 ruskih medijskih operatera, među kojima su Prvi kanal, Rusija 1, RT, Sputnjik, NTV, REN TV i drugi.

„Ova odluka podrazumjeva zabranu satelitskog i kablovskog emitovanja njihovog sadržaja, kao i svakog drugog načina distribucije, uključujući i internet“, objasnila je Zaharova.

Ona je objasnila da „ovaj korak nije ništa drugo do pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija nastala početkom 2022. godine“.

„Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja izvršile blanko blokadu svih ruskih emitera dostupnih u zemlji i potpuno očistile njihov informativni prostor od njihovog prisustva“, podsjetila je Zaharova.

Prema njenim riječima, sada je „zvaničan izgovor za uvođenje zabrane, koja je odavno nezvanično na snazi, pridruživanje Podgorice ranije uvedenim ograničenjima EU za ruske medije.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.