Stoltenberg: Rusija nije vojna prijetnja NATO-u, Ukrajina neće ući u Alijansu u skorije vrijeme

0

Trenutno ne postoji vojna prijetnja po Alijansu iz Rusije, poručio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iz Vašingtona. Kako kaže, Rusija je trenutno „previše zauzeta“ SVO. Međutim, dodaje, sa njene teritorije dolaze sajber-prijetnje.

Stoltenberg je izjavio i da Ukrajina u ovom trenutku ne može da uđe u NATO i da je rano govoriti o tome koji bi to bio rok za njeno učlanjenje.

„Da bismo pozvali novog saveznika, potreban nam je konsenzus. Sve članice alijanse saglasne su da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali je rano reći kada će se to dogoditi“, objasnio je on.

Ipak, bez obzira na to, na kraju samita države članice će dogovoriti veliki paket pomoći Ukrajini, koji će se sastojati iz pet dijelova. U pitanju su dugoročne finansijske obaveze, nova obećanja u vezi sa vojnom isporukom, uključujući i sisteme PVO, nove bilateralne bezbjednosne sporazume Kijeva sa ostalim članicama Alijanse, ali i obezbjeđivanje potpune kompatibilnosti ukrajinske armije sa snagama NATO-a i osnivanje centra za obuku u Poljskoj.

„Sve to biće most za ulazak Ukrajine u NATO“, izjavio je Stoltenberg.

Kako je dalje naveo, SAD će i dalje ostati pouzdan saveznik pakta, bez obzira na to ko bude novi predsjednik, a najavio je i da će SAD, Italija, Rumunija, Holandija i još jedan član bloka najvjjerovatnije ovih dana obećati da će za Ukrajinu obezbediti nove sisteme PVO. Kako je rekao, to znači da će Ukrajina dobiti pet novih sistema PVO.

(RIA Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.