Stoltenberg: Ko god da pobijedi na američkim izborima, SAD ostaju saveznik NATO-a i Ukrajine

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu za japanski list „Jomiuri“ izrazio uvjerenje da će SAD ostati saveznik Alijanse i Ukrajine bez obzira na rezultate predsjedničkih izbora, budući da, po njegovom mišljenju, postoji snažna dvostranačka podrška Kijevu u Vašingtonu.

„U Sjedinjenim Državama postoji snažna dvostranačka podrška Ukrajini. Ko god da bude izabran za predsjednika, SAD će ostati jak saveznik NATO-u“, rekao je Stoltenberg komentarišući mogućnost da u Americi pobijedi Tramp koji je poznat kao kritičar alijanse.

Stoltenberg je, međutim, ukazao da bi NATO mogao da igra značajniju ulogu u koordinaciji ukrajinske vojne obuke i transporta opreme, nagovještavajući mogućnost da učešće SAD bude smanjeno, navodi list.

Rusija, inače, smatra da isporuka oružja Ukrajini ometa rješenje, direktno uključuje zemlje NATO-a u sukob i da je to „igranje vatrom“.

Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta Moskve.

Prema njegovim riječima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdijevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.