Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

0

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dvije balističke rakete, u najnovijoj u seriji takvih proba, javila je južnokorejska vojska.

Prvi projektil kratkog dometa lansiran je rano jutros, zatim deset minuta kasnije drugi, neidentifikovani projektil, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

„Naša vojska jača nadzor i pažnju u pripremi za nova lansiranja“, dodala je južnokorejska vojska uz napomenu da je prenijela te informacije Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

Lansiranja su izvedena nekoliko dana pošto je Sjeverna Koreja javila da je uspješno testirala raketu sa više bojevih glava, za koju Južna Koreja tvrdi da je eksplodirala u letu.

Najnovija testiranja projektila usledila su i posijle završetka trodnevnih zajedničkih vojnih vježbi SAD, Tokija i Vašingtona karajem juna. Pjongjang je juče saopštio da su te vježbe „azijatska verzija NATO“ i upozorio na „fatalne posljedice“.

Sjeverna Koreja redovno kritikuje takve vojne vježbe, koje smatra probom za invaziju na njenu teritoriju.

Južna Koreja je juče saopštila da je riječ o redovnim defanzivnim vježbama.

Odnosi između dvije Koreje su na najnižem nivou u posljednjih više godina, Pjongjang pojačava svoje probe oružja i šalje balone pune đubreta preko granice sa Južnom Korejom u znak odmazde zbog propagande Seula protiv sjevernokorejskog režima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.