Stoltenberg doživio neuspjeh: NATO bez dogovora o pružanju dugoročne pomoći Ukrajini

0

Zemlje NATO-a nisu postigle dogovor o višegodišnjim obavezama u pružanju vojne pomoći Ukrajini, prenijela je agencija DPA, pozivajući se na neimenovane izvore u delegacijama zapadnih država.

Prema njihovim informacijama, članice alijanse su uspjele da se dogovore samo o obezbjeđivanju pomoći Kijevu od 40 milijardi evra do 2025. godine. Agencija je navela da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doživeo neuspjeh u svojim naporima da ubjedi partnere iz alijanse da Ukrajini pruže dugoročnu vojnu podršku.

Članice NATO-a takođe nisu uspjele da se dogovore o tome koliki će udio svaka pojedinačno država imati u odobrenom paketu pomoći u iznosu od oko 40 milijardi evra.

Stoltenberg se u početku nadao da će članice NATO-a postići dogovor o višegodišnjim finansijskim obavezama pre samita u Vašingtonu (9-11. jul).

Prethodno je generalni sekretar alijanse predlagao stvaranje fonda vrednog 100 milijardi dolara (oko 94 milijarde evra) godišnje za dugoročnu pomoć Kijevu, ali ova inicijativa nije naišla na podršku zemalja NATO-a. Iznos je smanjen na skoro 40 milijardi dolara (oko 37 milijardi evra). Prema Stoltenbergovim riječima, upravo to je iznos koji zemlje NATO-a godišnje troše na oružje za Kijev od početka sukoba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.