Stevandić brani Republiku Srpsku: Odluka o himni i grbu je pravno osnažena, Šmitova intervencija je međunarodna sramota

0

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se vraćanje u upotrebu himne „Bože pravde“ i grba Nemanjića kroz izglasane dopune postojećeg zakona neće moći sudski osporiti, jer je riječ o pravno izbalansiranom dokumentu koji ne vrijeđa nikoga.

Stevandić je istakao da najave nelegitimnog Kristijana Šmita o budućim potezima Ustavnog suda BiH govore o porazu međunarodnog prava i diplomatskoj sramoti.

„To je dokaz potpunog kolapsa međunarodnog prava u BiH i to je njihova sramota. Pravo je čudo da to sebi dozvoljavaju ljudi koji bi trebalo da poznaju diplomatski protokol. O tome će odlučivati institucije Republike Srpske. Ako klub Bošnjaka stavi veto, mi ćemo sačekati odluku Ustavnog suda Republike Srpske“, rekao je Stevandić.

Pojasnio je da je riječ o pažljivo izbalansiranom dokumentu koji nije ukinuo postojeća obiljeležja, te je poslao opomenu Šmitu da se ne mješa u poslove parlamenta i Ustavnog suda.

„Oni su dobili šah-mat. Sa etičke i moralne strane. Nemanjićko nasleđe je bar 300 godina starije od Osmanskog nasleđa i nema nikakve probleme ni sa Hrvatima ni Bošnjacima. Krajnje je neznanje problematizovati tu vrstu priče“, istakao je Stevandić.

On je podsjetio da su dopune Zakona usvojene dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dodajući da je riječ o „naknadnoj pameti Šmita“ koji se u pismu koje je poslao ranije na njegovu adresu nije žalio na 9. januar, grb i himnu.

Iz OHR-a je prethodno saopšteno da će na Ustavnom sudu BiH biti da, „u svijetlu svoje dosadašnje sudske prakse“, ocjeni ustavnost zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himne „Bože pravde“ u Republici Srpskoj. Naveli su i da je taj sud već proglasio neustavnim te iste simbole, objavili su federalni mediji, a prenio RTRS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.