Španija: Sve jači zagovarači nezavisnosti Galicije

0

Španska opoziciona konzervativna Narodna stranka (PP) zadržala je apsolutnu većinu u pokrajini Galiciji, tradicionalnom uporištu, uz jačanje ljevičarskih zagovornika nezavisnosti, pokazuju rezultati nedjeljnih regionalnih izbora, prenosi Hina.

Narodna stranka Alberta Nuneza Feijoa, rođenog u Galiciji, a koji je od 2009. do 2022. bio predsjednik Galješke vlade, dobila je 40 zastupnika u parlamentu sa 75 mjesta.

Galicijski nacionalistički blok (BNG) ostvario je, ipak, istorijski uspjeh sa izborenih 25 poslanika, šest više nego na prošlim izborima.

Ljevičarski BNG zalaže se za nezavisnost Galicije, autonomne pokrajine s 2,7 miliona stanovnika i službenim galicijskim jezikom koji se koristi zajedno sa španskim.

Ostale stranke ljevice, uključujući socijaliste španskog premijera Pedra Sančeza, doživjele su poraz. Sančezov PSOE izgubio je pet mjesta u regionalnom parlamentu u Santiago de Komposteli.

Izbori su bili test za Feihoa, nakon poraza na julskim parlamentarnim izborima na državnom nivou i Sanchezovog formiranja koalicijske vlade s manjim lijevim i regionalnim strankama.

Osim šefa PP-a, u Galiciji je rođen i bivši španski konzervativni premijer Marijano Rahoj (2011 – 2018) te nekadašnji diktator Francisko Franko (1939 – 1975).

Galicija na jugu graniči sa Portugalom i poznata je po pomorstvu, ribarstvu, turizmu i tekstilu.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.