Španija: Ruski ambasador pozvan na saslušanje zbog smrti Navaljnog

0

Španska vlada pozvala je ruskog ambasadora u Madridu na razgovor zbog, kako se smatra, „ubistva“ protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog u zatvoru, saopštili su danas diplomatski izvori.

Ti izvori bliski Ministarstvu spoljnih poslova nijesu precizirali kada je pozvan na razgovor ruski ambasador Jurij Klimenko.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albarez (Jose Albares) rekao je da je njegova zemlja zatražila da se razjasne okolnosti smrti Navaljnog.

Poziv na razgovor ruskog ambasadora saopšten je nekoliko sati posle dvije slične odluke koje su donijele vlade Švedske i Njemačke.

Britanska vlada je, sa svoje strane, u petak uveče pozvala diplomate iz ruske ambasade da im saopšti da će ruske vlasti biti „potpuno odgovorne“ za smrt velikog protivnika Kremlja.

Smrt Navaljnog (47) u udaljenom arktičkom zatvoru gdje je služio 19-godišnju kaznu, saopštena je u petak.

Zapadne zemlje su jednoglasno uprle prstom u ruske vlasti, koje smatraju odgovornim za smrt Navaljnog. Njegova smrt se desila mesec dana pre predsedničkih izbora koji će još jednom učvrstiti moć Vladimira Putina posle niza godina represije nad neistomišljenicima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.