Šef izraelske diplomatije proglasio predsjednika Brazila personom non grata

0

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da je predsjednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva „persona non grata u Izraelu“ pošto je pomenuo Adolfa Hitlera osuđujući izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze.

„Ono što se dešava u Pojasu Gaze i sa palestinskim narodom ne postoji ni u jednom drugom istorijskom trenutku. U stvari, postojalo je kada je Hitler odlučio da ubije Jevreje“, rekao je brazilski predsjednik tokom zvanične posjete Etiopiji u nedjelju, prenijeli su izraelski mediji.

Poslije te izjave ministar Kac je pozvao ambasadora Brazila Frederika Mejera u Izraelu da uloži protest u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i rekao mu da ga je doveo na „mjesto koje svedoči više od svega drugog, šta su nacisti i Hitler uradili Jevrejima“.

„Poređenje izraelskog pravednog rata protiv Hamasa i zločina Hitlera i nacista je sramota i ozbiljan anstisemitski napad. U ime građana Izraela informišite predsjednika Lulu da je on persona non grata u Izraelu dok se ne izvini i povuče svoje reči“, rekao je šef izraelske diplomatije.

Predsjedavajući Jad Vašema Dani Dajan nije bio na sastanku, ali je prethodno izjavu brazilskog predsjednika ocijenio kao „ekstremno iskrivljavanje Holokausta“ i „sramotno“ i rekao da ta izjava potiče „iz užasne kombinacije mržnje i neznanja“.

Dajan je aludirao na to da je Brazil posmatrač u Međunarodnoj alijansi sjećanja na Holokaust (IHRA), a trebalo bi da postane član te rekao da je Lulina izjava „jasno antisemitska“ i da je „žalosno da se lider jedne zemlje spusti tako nisko“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.