Spajić ne bi trebalo da ima dilemu: Ako želi stabilnost i pun mandat Vlade, što prije da uključi ZBCG u izvršnu vlast

0

Rascjep unutar Pokreta Evropa sad koji je uslijedio nakon povlačenja dosadašnjeg zamjenika Jakova Milatovića i izbacivanje ministra  pravde Andreja Milovića iz pokreta neće ostaviti teže posledice po funkcionisanje 44. Vlade Crne Gore, ukoliko koalicija Za budućnost Crne Gore u narednom periodu bude uključena u istu.

Kao što je poznato, Sporazumom o formiranju Vlade predviđeno je uključivanje u izvršnu vlast predstavnika ZBCG-a nakon godinu dana, međutim, previranja unutar PES-a nalažu premijeru Milojku Spajiću da partnere iz DNP-a i NSD-a „ubaci u igru“ mnogo ranije.

Uključivanjem ZBCG u Vladu, premijer bi bezbolno izašao iz nezavidne novonastale situacije. Na taj način bi osigurao sebi četvorogodišnji mandat i stabilnost vlasti koja je nagrižena nesuglasicama sa Demokratama unutar bezbjednosnog sektora i unutarstranačkim turbulencijama.

Vremena nema za gubljenje, zbog toga bi Spajić u narednih mjesec, dva morao prijevremeno da ispoštuje sporazum od kojeg će imati mnogostruke benefite. Zaočekivati bi da se takva vlast, lišena usluga aktuelnog ministra pravde, brzo riješila nesuglasice unutar bezbjednosnog sektora koje su prouzrokovale narušeni odnosi između Andreja Milovića i Demokratske Crne Gore.

Spajić bi svoju vladu i poziciju svakako dodatno mogao ojačati uvlačenjem BS-a u vlast, čime bi zadao udarac DPS-u i satelitima koji se i dalje nadaju da će im premijer pozitivno odgovoriti na ispruženu ruku.

Da ova Vlada može pouzdano da računa na ZBCG pokazuje i dosadašnje djelovanje parlamentarne većine u Skupštini koje garantuje identičan ishod i u izvršnoj vlasti.

Ovakav razvoj događaja svakako bi najveći udarac nanio DPS-u i satelitima koji bi bili ostavljeni u još beznadežnijem položaju u opoziciji, ostavljeni od jednog tradicionalniog partnera i bez ikakave mogućnosti da se vrate na pozicije izgubljene 30. avgusta 2020. godine.

Spajić ima „keca u rukavu“, a da li će ga upotrijebiti…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.