Šolc ne odustaje: Pozvao članice EU da povećaju isporuke oružja Ukrajini

0

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je saveznike u Evropskoj uniji da ove godine pruže veću vojnu podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv sveobuhvatne invazije Rusije.

Scholz je poziv uputio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa luksemburškim premijerom Lukom Fridmanom (8. januara) u Berlinu.

„Isporuke oružja Ukrajini, koje trenutno planira većina država članica EU, su premale… Pozivam naše saveznike u Evropskoj uniji da takođe pojačaju svoje napore u korist Ukrajine“, rekao je Šolc.

Prema njegovim riječima, članice EU bi do 1. februara, za kada je predviđen sastanak Evropskog savjeta, trebalo da odluče kakav će konkretni doprinos dati podršci Ukrajini ove godine.

Njemačka je sada jedan od vodećih dobavljača i oružja i finansijske pomoći Ukrajini. Berlin je krajem prošle godine pristao da izdvoji osam milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini 2024. godine.

Pozivi da se pojača podrška Ukrajini čuju se u trenutku kada američki Kongres ne može da se dogovori oko nacrta zakona o vojnoj pomoći Ukrajini počevši od jeseni 2023. godine. PredsjednidŽO Bajden predložio je kongresmenima zakon o nacionalnoj bezbjednosti vrijedan više od 100 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara pomoći Kijevu. Taj dokument nisu odobrili republikanci, koji u nacrt zakona žele da uključe jačanje graničnih i migracionih mjera na američko-meksičkoj granici.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.