Mladen Mikijelj

Šolc: Napad na Rafu će veoma otežati postizanje regionalnog mira

0

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas, posle razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom u Akabi, da će veliki broj civilnih žrtava, kao posljedica eventualnog izraelskog napada na grad Rafu u Gazi, veoma otežati postizanje regionalnog mira.

On je najavio da će to biti jedna od glavnih tema u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, kasnije danas u okviru Šolcove posjete regionu.

Na brzinu dogovorenim razgovorima prethodilo je Netanjahuovo odobrenje plana za ofazivu na Rafu u petak, navode izraelski mediji.

Šolc je ocijenio da bi sada trebalo osigurati dugotrajni prekid vatre, prenijele su agencije.

„To bi nam omogućilo da spriječimo da se desi takva kopnena ofanziva“, rekao je njemački kancelar.

Na pitanje da li je spreman da izvrši pritisak na Netanjahua da zaustavi napad Šolc je odgovorio da je vrlo jasno da se mora učiniti sve da situacija ne postane gora nego što jeste.

„Izrael ima svako pravo da se brani. U isto vrijeme ne može biti da su oni u Gazi koji su pobjegli u Rafu, pod direktnom prijetnjom svake vojne akcije i operacije koja se tamo preduzima“, rekao je Šolc.

Izraelska vojska planira da uđe u Rafu kako bi navodno eliminisala poslednje uporište Hamasa.

Izrael vjeruje da su neki taoci i lideri Hamasa u Rafi. U februaru su iz jednog stana u tom gradu specijalne izraelske snage oslobodile dva izraelska taoca.

Više od polovine stanovnika Gaze je pobjeglo u Rafu tokom rata izazvanog napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

U ofanzivi na Gazu koja je uslijedila raseljena je većina od 2,3 miliona stanovnika, ubijene su hiljade civila, a uslijedila je nestašica hrane vode i ljekova.

Šolc nije direktno odgovorio na pitanje da li će Njemačka reagovati na ofanzivu velikog obima u Rafi, na primjer ograničenjem izvoza njemačkog oružja u Izrael.

Njemačka je jedan od najlojalnijih saveznika Izraela, uz SAD i stalno podržava pravo te zemlje da se brani i ističe njemačku dužnost da joj drži stranu, u znak iskupljenja za nacistički Holokaust u prošlom vijeku, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.