Netanjahu: Međunarodni pritisak neće spriječiti Izrael da pokrene ofanzivu na Rafu

0

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas da međunarodni pritisak neće spriječiti Izrael da pokrene ofanzivu na Rafu, grad na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gdje se po podacima UN od sukoba sklonio gotovo 1,5 miliona Palestinaca.

„Nikakav međunarodni pritisak nas neće spriječiti da postignemo sve ciljeve rata protiv palestinske organizacije Hamas. Dejstvovaćemo u Rafi, potrajaće nekoliko nedelja, ali će se to desiti“, rekao je Netanjahu na početku sjednice Vlade Izraela.

Netanjahu je kritikovao one koji „u međunarodnoj zajednici pokušavaju da zaustave rat sada, prije postizanja svih ciljeva“.

Ta Netanjhuova izjava je aluzija na prošlonedeljni poziv na izbore u Izraelu, američkog senatara Čaka Šumera, i rastuće kritike Bijele kuće načina vođenja rata u Gazi, komentarišu izraelski mediji.

Predsjednik Vlade Izraela je ocijenio da oni koji žele da zaustave rat koriste lažne optužbe protiv izraelske vojske, vlade i premijera, te pokušavaju da izdejstvuju izbore usred rata.

Osvrćući se na izraelske „prijatelje u međunarodnoj zajednici“ Netanjahu je upitao da li imaju kratko pamćenje.

„Da li ste tako brzo zaboravili 7. oktobar, najužasniji masakr počinjen protiv Jevreja posle Holokausta? Jeste li tako brzo spremni da negirate Izraelu pravo da se brani protiv monstruma Hamasa? Da li ste izgubili moralnu savjest tako brzo“, upitao je Netanjahu.

On je pozvao da se međunarodni pritisak usmjeri na Hamas i Iran, umjesto na Izrael.

Uz to je ponovio ciljeve rata, eliminaciju Hamasa, oslobađanje svih izraelskih talaca i da Gaza više ne predstavlja prijetnju za Izrael.

Netanjahu je takođe obećao da će izraelska vojska dejstvovati u Rafi „oprezno“.

„Oni koji kažu da se operacija u Rafi neće deseti su isti oni koji su rekli da nećemo ući u Gazu, da nećemo dejstvovati u bolnici u Šifi, da nećemo dejstvovati u Kan Junisu i da nećemo obnoviti borbu posle jednonedeljnog primirja u novembru“, zaključio je Netanjahu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.