Šolc najnepopularniji kancelar: Njegovim radom zadovoljno 20 odsto Njemaca

0

Nijedan njemački kancelar nije uživao manju podršku naroda kao Olaf Šolc. Radom savezne njemačke vlade zadovoljno je svega 17 odsto građana, a kritički stav prema kancelaru i njegovom kabinetu izražava čak 82 odsto Njemaca, pokazuju podaci iz najnovije ankete „Njemački trend“ koja se redovno sprovodi za njemački javni servis ARD.

Na meti kritike je posebno kancelar Šolc. Njegovim radom zadovoljno je samo 20 odsto ispitanika. To je najniža podrška za saveznog kancelara od kada se radi ova anketa od 1997. godine.

Šolcova stranka SPD trenutno može da računa samo na 14 odsto glasova birača. To je dva odsto manje nego u novembru i najniža je vrijednost od juna 2021. godine.

Ni koalicioni partneri u vladi nemaju bolje rezultate, Zeleni imaju 15 odsto, a liberali (FDP) prema trenutnim anketama ne bi prešli cenzus za ulaz u Bundestag.

Opozicione demohrišćanske stranke CDU i CSU trenutno imaju 32 odsto što je najveća vrednost od marta 2021, iza njih je Alternativa za Nemačku (AfD) sa 21 odsto. Ljevica ne bi bila zastupljena u Bundestagu jer bi osvojila samo tri odsto glasova.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.