Šojgu: Ukrajina je tokom prošle godine izgubila više od 215.000 ljudi

0

Ukrajina je tokom prošle godine izgubila više od 215.000 ljudi i 28.000 jedinica vojne tehnike, rekao je danas ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu na prvom tematskom sastanku čelnika Oružanih snaga Rusije, na kojem će biti razmotreni dalji pravci rada vojske u 2024. godini.

Šojgu je istakao da ruske trupe „metodično smanjuju borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine“, objasnivši da ruska vojska i dalje drži stratešku inicijativu duž cijele linije fronta. Ponovio je da Ukrajinci nastavljaju da se bore, bez obzira na iscrpljenost njihovih ljudskih resursa i to što ne postižu rezultate na frontu.

„SAD hladnokrvno pokušavaju da ostvare svoje ambicije povezane sa željom da budu svjetski lideri, na račun života Ukrajinaca. Kijevski režim nastavlja da šalje svoje vojnike u sigurnu smrt i traži bilo kakve mogućnosti da popuni redove u vojsci. Naravno, to neće promijeniti situaciju na frontu, već će samo produžiti vojni sukob. Mi ćemo nastaviti da dosledno ostvarujemo ciljeve Specijalne vojne operacije“, poručio je ministar.

Ponovio je i da će ruska vojska nastaviti da realizuje ciljeve dogovorene na decembarskom sastanku Ministarstva odbrane.

„Jedan od ključnih zadataka je da držimo nuklearnu trijadu na najvišem stepenu borbene gotovosti, jer to osigurava strateški balans u svijetu. Osim toga, nastavićemo da opremamo vojsku i flotu najsavremenijim oružjem, uključujući i onim koje se zasniva na vještačkoj inteligenciji i novim principima fizike. Takođe, koncentrisaćemo se na sveopšte snabdijevanje vojske, koja učestvuje u SVO. Povećaćemo isporuku najpotrebnijih primjeraka naoružanja. Konkretno, realizovaćemo serijsku proizvodnju dronova, i to od ultra malih do teških napadačkih“, precizirao je Šojgu.

Govoreći o planovima za blisku budućnost, ruski ministar odbrane je naveo da oni podrazumijevaju poboljšanje komunikacionih veza, povećanje efikasnosti savremenih instrumenata koji se koriste prilikom obavještajnih aktivnosti, odnosno, izviđanja, zatim, unaprijeđenja sredstava za protivbaterijsku vatru i uočavanje ciljeva. Takođe, u planu je i rad na sistemima PVO i poboljšanje efikasnosti satelitskog pokrivanja.

„Iskustvo stečeno tokom SVO nastavićemo da koristimo u borbenoj obuci i obrazovnom procesu na vojnim univerzitetima i akademijama, aktivno uključujući u rad sa vojnim licima i one instruktore koji posjeduju borbene veštine“, otkrio je još Šojgu.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.