„Utvrditi odgovornost rukovodilaca Osnovnog državnog tužilaštva za nepostupanje u 3.500 predmeta“

0

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), u pismu Tužilačkom savjetu zatražila je od tog tijela da obezbijedi adekvatnu istragu i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koji su svojim propustima učinili da to tužilaštvo godinama ne postupa u više od tri i po hiljade predmeta, saopšteno je iz te NVO.

Kako navode, suprotno stavu aktuelnog rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Duška Milanovića, da je odgovornost „gotovo neizvodljivo utvrditi, a posebno sankcionisati“, HRA smatra da su v.d. VDT odnosno Tužilački savjet dužni da obezbijede vjerodostojan izvještaj o razmjerama pričinjene štete i da se SDT zaduži da ispita odgovornost nadležnih za krivična djela zloupotreba službenog položaja, primanje mita, protivzakonit uticaj ili nesavjestan rad u službi, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela itd.

„Zato nas i ohrabruje brza reakcija Tužilačkog savjeta da sprovede provjeru u svim ostalim tužilaštvima kako bi se utvrdilo u koliko predmeta je nastupila zastarjelost zbog nepostupanja. Nezakonito je godinama ne postupati i u jednom, a kamoli u hiljadama predmeta. Neodgovorno je unaprijed odbaciti mogućnost da se tu nije radilo o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i namjernom pomaganju učiniocima krivičnih djela“, navode u saopštenju.

Kako se ispostavlja da su se pred Tužilačkim savjetom prve informacije o ovoj pojavi pojavile još u oktobru, i da je savjet dao rok od dva mjeseca rukovodiocu ODT u Podgorici da ispostavi izvještaj, i da je taj rok istekao, HRA očekuje da javnost bude obaviještena o razmjerama štete – u koliko predmeta je već nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja – i što će biti preduzeto po pitanju utvrđivanja odgovornosti.

„U predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, radi se o nepopravljivoj šteti jer izvršena krivična djela neće moći da budu sankcionisana“, zaključeno je u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.