Skoro 100 migranata umrlo ili nestalo u Sredozemnom moru od početka godine

0

Skoro 100 migranata umrlo je ili nestalo u centralnom i istočnom Mediteranu od početka godine, kazala je generalna direktorica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Amy Pope.

Pope je prisustvovala međunarodnom samitu “Italija-Afrika: Most za zajednički rast” u Rimu.

“Ova konferencija je ključna prilika za razgovor o ujedinjenim i održivim mehanizmima za zaustavljanje gubitka više ljudskih života na opasnim rutama i zaštitu ljudi u pokretu”, rekla je Pope, prenosi Al Džazira.

Ističući da je “čak i jedan gubitak života zbog neregularnih migracija previše”, Pope je napomenula da najnoviji podaci o smrtima i nestancima ukazuju na važnost sveobuhvatnog pristupa koji uključuje sigurne i uređene rute.

Ona je navela je da je skoro 100 neregularnih migranata nestalo ili umrlo u centralnom i istočnom Mediteranu od početka godine, te da je ta brojka više nego dvostruko veća nego u istom periodu prošle godine.

Pope je istakla da je prošla godina “najsmrtonosnija godina” u pogledu neregularnih migracija nakon 2016. godine.

“Godišnji broj smrti i nestanaka neregularnih migranata u vodama Mediterana porastao je sa 2.048 u 2021. na 2.411 u 2022. Ovaj broj je dosegao 3.041 do kraja 2023.” rekla je Pope.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.