Skandal u Hrvatskoj: Procurili podaci o vozilima i vlasnicima

0

Hrvatskoj bezbjednosno-obavještajnoj agenciji (SOA) prijavljeno je curenje podataka o vozilima i vlasnicima vozila u Hrvatskoj.

SOA je saopštila da ti podaci nisu hakovani, odnosno do njih se nije došlo kibernetičkim napadom na informacioni sistem na kojem se baza podataka nalazi.

– Bila je riječ o neovlašćenoj izradi i iznošenju kopija baze podataka od osoba koje su imale pristup navedenom informacionom sistemu – saopšteno je iz SOA.

Zagrebački Večernji list objavio je ranije da je dobio prijavu u kojoj je navedeno da je upravo SOA obaviještena o curenju 2.444.587 zapisa o vozilima i 1.195.052 o fizičkim osobama koji sadrže njihova imena, adrese, OIB, JMBG, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim polisama osiguranja.

– S obzirom na to da se radi o navodima o počinjenju krivičnih djela, SOA je o istom izvijestila Državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat policije, kao i Agenciju za zaštitu ličnih podataka zbog moguće povrede zaštite ličnih podataka – navodi SOA.

Radi sprovođenja daljih istražnih radnji, navode iz SOA, da ne mogu da iznose više podataka o ovom slučaju, a svojim sposobnostima, kažu, stoje na raspolaganju nadležnim tijelima, prenosi Sputnjik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.