Davno izgubljena slika Karavađa izložena u muzeju Prado u Madridu

0

Muzej Prado u Madridu predstavio je danas sliku „Eče Homo“ italijanskog baroknog majstora.

Trag o slici „Eče Homo“ (Gle čovjeka) bio je izgubljen u 19. vijeku, prenio je Rojters.

Slika, koja se prvobitno pripisivala nepoznatom španskom slikaru, ponovo se pojavila prije tri godine, kada je trebalo da ode ispod čekića u Španiji za dijelić svoje vrijednosti.

Karavađo, koji je umro 1610. u svojim kasnim 30-im nakon burnog života, bio je majstor za tehniku osvjetljenja svijetlo-tamno „kjaroskuro“.

„Sada možemo u potpunosti da uživamo u svim nijansama, svim suptilnostima, ogromnoj ljepoti koju Karavađo izražava kroz svoju verziju Eče Homo“, rekao je novinarima David Garsija Kueto, šef odjeljenja za italijansko i francusko slikarstvo prije 1800. godine u madridskom muzeju Prado.

Njegov novi vlasnik, međunarodni kolekcionar umjetničkih djela koji živi u Španiji, potpisao je ugovor sa muzejom da umjetničko djelo ostane izloženo do oktobra, a ugovor bi mogao da bude i produžen, jer je namjera vlasnika da trajno izloži sliku.

Španija je 2021. blokirala aukciju slike nakon što su stručnjaci sugerisali da je to možda djelo Mikelanđela Merisija da Karavađa, a ne nepoznatog vršnjaka Španca iz 17. vijeka, za kojeg se mislilo da ju je naslikao.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.