Sijarto: EU mnogo izgubila zbog sankcione politike prema Rusiji

0

Sankciona politika Evropske unije je doživjela krah, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom posjete Minsku.

„Naš stav je da je sankciona politika EU propala. I to nije politička izjava, već činjenica“, naglasio je Sijarto.

Diplomata, koji se danas sastao sa bjeloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, ocjenio je da je ekonomija EU mnogo izgubila zbog sankcione politike.

„Da je do nas, bilo bi nam drago da više nema paketa sankcija“, rekao je Sijarto, upozoravajući da Budimpešta neće dozvoliti uključivanje u 14. paket sankcija mjere koje bi naštetile mađarskoj ekonomiji i ograničile saradnju zemlje sa Rusijom i Belorusijom.

On je nakon pregovora na konferenciji za novinare rekao da Mađarska smatra užasnim izjave brojnih evropskih političara o ukrajinskoj krizi koje mogu da dovedu do sukoba sa Rusijom.

„Iskreno, užasnuti smo izjavama koje bi mogle da izazovu eskalaciju ratnih dejstava i izjavama da bi članice EU ili NATO-a mogle da uvedu vojsku u Ukrajinu. Užasnut sam izjavama o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja i uvođenju obaveznog služenja vojnog roka u Evropi“, poručio je Sijarto.

Zamjenik ministra spoljnih poslova je zamolio belorusku stranu da doprinese skorom uspostavljanju mira u toj zemlji.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.