Si Đinping pozvao na izgradnju mostova saradnje u svjetskoj ekonomiji

0

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je na izgradnju “mostova” saradnje u svjetskoj ekonomiji, dok se Peking bori sa ekonomskim i bezbjednosnim sporovima sa svojim susjedima i trgovinskim partnerima širom svijeta.

“Kina nikada neće napustiti put mirnog razvoja. Suočavajući se sa historijom mira ili rata, jedinstva ili konfrontacije, moramo da prenosimo duh i konotaciju ‘pet principa’ mirnog suživota”, rekao je Si na konferenciji povodom obilježavanja kineskih vodećih principa vanjskih poslova koji su prvi put formulisani prije 70 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

“Pet principa” prvi put su se pojavili u paktu iz 1952. koji je postignut sa regionalnim rivalom Indijom o njihovoj himalajskoj granici.

Nakon što je Kina posredovala u neočekivanom detantu između Irana i Saudijske Arabije prošle godine, najviši kineski diplomata Vang Ji rekao je da će ta zemlja nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju globalnih problema.

‘Važno je da ne stvaramo podjele’

Trgovinske veze Kine sa Evropskom unijom su pod pritiskom jer blok od 27 država planira da uvede dodatne carine na električna vozila kineske proizvodnje, napominje Rojters.

Evropska unija optužuje Kinu da je preplavila svoje tržište jeftinim električnim vozilima koje proizvode kineski proizvođači automobila koji su imali koristi od velikih državnih subvencija.

“U eri ekonomske globalizacije, važno je da ne stvaramo podjele, nego da gradimo mostove komunikacije, a ne da se podiže željezna zavjesa konfrontacije, već da se utre put saradnje”, rekao je Si.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.