Iranci biraju Raisijevog nasljednika

0

Dvojica konzervativnih kandidata za predsjedničke izbore u Iranu, koji se održavaju u petak, odlučili su povući se iz utrke kako ne bi razvodnili podršku tvrdolinijaških birača, prenosi Hina.

Gradonačelnik Teherana Alireza Zakani objavio je u četvrtak da odustaje od izbora, dan nakon što se iz trke povukao ultrakonzervativni političar Amirhosein Gazizadeh Hašemi, prenosi agencija dpa.

U trci su ostala četvorica kandidata koji se nadaju da će zamijeniti Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera u maju.

Predizborna kampanja završila je u četvrtak ujutro.

Gazizadeh Hašemi bio je jedan od Raisijevih potpredsjednika i predsjednik je Fondacije za mučenike i veterane. Pripada političkoj frakciji odanoj tvrdolinijaškim čelnicima zemlje.

U srijedu je pozvao druge kandidate sa sličnim političkim stavovima da se povuku iz utrke kako bi glasove birača mogao dobiti samo jedan tvrdolinijaški kandidat.

Umjerenjaci bez velikih šansi

Pravo glasa ima oko 61 milion birača. Vijeće čuvara odobrilo je učešće na izborima samo šestorici kandidata.

U tvrdolinijaškom kampu vodi se borba za vlast između Saeeda Jalilija, bivšeg pregovarača za iranski nuklearni program, i predsjednika parlamenta Mohamada Baghera Ghalibafa.

Bivši ministar zdravlja Masoud Pezeškian jedini je umjereni kandidat za kojeg se smatra da ima izgleda na izborima.

Zakani je pozvao Ghalibafa i Jalilija da ostave postrani svoje nesuglasice kako bi spriječili moguće osnivanje umjerene vlade.

Na izborima se za mjesto predsjednika bori i imam Mostafa Pourmohamadi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.