Seul javlja: Državna TV Sjeverne Koreje umjesto kineskog koristi ruski satelit

0

Sjeverna Koreja je prebacila prenos svojih državnih televizijskih programa s kineskog satelita na ruski, saopštilo je u utorak ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje.

To je uslijedilo nakon učvršćivanja veza Rusije i Sjeverne Koreje i nakon što je tokom posete ruskog predsjednika Vladimira Putina sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu prošlog mjeseca u Pjongjangu potpisao sporazum o zajedničkoj odbrani u slučaju napada na jednu od te dvije zemlje.

„Sjeverna Koreja je prestala da koristi raniji kineski satelit i sada emituje preko ruskog satelita“, navodi se u saopštenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje poslato AFP-u u utorak.

Taj potez je rezultirao „ograničenim satelitskim prijemom“ u nekim regionima Južne Koreje, dodaje se u saopštenju.

Dok je javnosti Južne Koreje zakonski zabranjen pristup državnim medijima Sjeverne Koreje, vlastima u Seulu i medijima su potrebne satelitske usluge za praćenje programa u kojem Sjeverna Koreja izdaje značajna saopštenja i širi vladinu propagandu.

Moskva i Pjongjang su saveznici od osnivanja Sjeverne Koreje posle Drugog svjetskog rata i dodatno su se zbližili od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Vašington i i njegovi saveznici optužili su Sjevernu Koreju da je Rusiji obezbijedila municiju i rakete za rat u Ukrajini, a nedavni samit Kim-Putin podstakao je zabrinutost zbog povećanja isporuka.

Poslije sporazuma Putina i Kima u Pjongjangu, Južna Koreja, veliki izvoznik oružja, navela je da će „preispitati“ dugogodišnju politiku koja joj zabranjuje da isporučuje oružje direktno Kijevu.

Kim i Putin su se takođe dogovorili da „podstaknu razmenu i saradnju u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, javnog zdravlja, sporta, kulture i turizma“.

Sjeverna Koreja je svoj prvi špijunski satelit postavila u orbitu krajem prošle godine, pošto je dobila tehničku pomoć od Rusije, tvrdi Seul, u zamjenu za slanje oružja Moskvi za upotrebu u Ukrajini.

Stručnjaci su rekli da bi prelazak na korišćenje ruskog satelita mogao biti eksperiment, jer Sjeverna Koreja želi da poveća svoje svemirske kapacitete.

To bi mogao biti „korak ka razvoju komercijalnog satelita uz pomoć ruske tehnologije u budućnosti“, rekao je za AFP Jang Mu-džin, predsjednik Univerziteta za sjevernokorejske studije u Seulu.

Promjena takođe pomaže Sjevernoj Koreji da „blokira prijem južnokorejskog popularnog sadržaja povezanog s frekvencijama prethodnog kineskog satelita“, rekao je on.

Korišćenje ruskog umjesto kineskog satelita takođe naglašava kako Pjongjang daje prioritet svojim vezama s Moskvom u odnosu na Peking.

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.