Stanović: Od 20 najvećih proizvođača lubenice očekujemo preko 3.000 tona ovog proizvoda

0
Poljoprivredni proizvođači zasadili su mnogo više lubenice nego prošle godine što može dovesti do problema sa plasmanom. Sekretar za poljoprivredu Mladen Stanović saopštio je da od 20 najvećih proizvođača lubenice očekuju preko 3.000 tona ovog proizvoda.

– Tu ne ubrajamo proizvođač koji imaju ralo, dva ili tri pod lubenicom. Kontaktirali su nas iz Ministarstva poljoprivrede sa zahtjevom da pošaljemo ukupne površine zasijane pod ovom kulturom, te koliki se prinos očekuje. Mi smo poslali detaljan izvještaj i mislim da bi moglo da se desi da bude problema sa plasmanom lubenica jer i Zeta i Malesija imaju veliku količinu. Ministarstvo planira da eventualno interveniše na tržištu i zbog toga su tražili informacije u slučaju da dođe do zastoja – naveo je Stanović.

Stanović dodaje da prodaja lubenice ide od 15. jula pa do septembra.

– Nadam se da će ministarstvo uraditi nešto u tom domenu, a naravno i mi imamo tu mogućnost da u programu podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede priskočimo ako bude potrebe da interevenišemo. Vidjećemo kakva je situacija – rekao je Mladen Stanović.

Lubenica se, kako navodi Stanović, distribuira na Kamionskoj, na zelenoj pijaci u Gintašu, u velikim marketima, a izvjesna količina se proda na štandovima pored puta u Zeti.

–Glavni problem je to što je ove godine usijano mnogo više nego prethodne godine, a sva lubenica stiže da se prodaje u istom periodu. Koliko god da imamo turista ipak, može da se desi da dođe do zastoja u plasmanu. Ovo nije dovoljno veliko tržište da bi moglo da primimo svu tu količinu proizvoda u tako kratkom periodu. Nadam se da u tom periodu neće biti uvoza. Prošle godine su svi bili prezadovoljni i cijena je bila odlična – rekao je Stanović.

image

Mladen Stanović

FOTO: Dan/Arhiva

On objašnjava na koji način Opština Zeta može pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

– Imamo mjeru za povlačenje robe sa tržišta i njeno skladištenje do trenutka kada bude manje te robe. Možemo da angažujemo pravna lica sa teritorije Zete koji bi otkupili izvjesne količine poljoprivrednih proizvoda, odnosno libenice, uskladištili je određeni vremenski period kako bi špic prošao. Nakon toga oni bi prodali tu lubenicu. Prošle godine nismo imali potrebe za tom mjerom iako je postojala u prgramu, ali pretprošle godine se koristila. Ukoliko ove godine bude bilo potrebe, aktiviraćemo se – poručio je Mladen Stanović.

 

Žetva ide po planu

Stanović navodi da je u toku žetva žitarica, te da ona ide planiranim tokom.

– Sjetva je završena, isplatili smo vršiocima sjetve. Ove godine je posijano 900 rala što je 80, 90 rala više nego prošle godine. Kada je žetva u pitanju, bolje je stanje nego prošle godine. Manje je kiše bilo pa je manje trave kroz pšenicu, lakše se obavlja žetva – rekao je Stanović.

(dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.