Sekulović: Politička kriza u Podgorici proizvod nesnalaženja činioca vlasti

0

Ova kriza lokalne vlasti, pogotovo ako rezultira novim izborima, ne može se dominantno pripisati snazi i umijeću opozicije, koliko nesnalaženju većine da pravi zdrave kompromise, saopštio je, za Gradski portal, politički analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Ističe da politička kriza u Glavnom gradu ima svoje specifičnosti, kako u pogledu aktera, tako i razloga koji su je izazvali.

„Ako bi se mogla povezati sa državnim nivoom, onda bi se mogao potegnuti argument da se dovodi u pitanje legitimitet političkih aktera, posebno autoritet liderstva. Dakle, uz pomenutu ogradu, u podkontekstu stoji uvjerenje da trenutni raspored političkih snaga ne odgovara realnom stanju“, kazao je Sekulović.

Na pitanje mogu li vanredni lokalni izbori u Podgorici izazvati vanredne parlamentarne izbore i samim tim usporiti evropske integracije, Sekulović odgovara da svaka politička nestabilnost troši energiju i vrijeme, te da ne vidi direktnu vezu između eventualnih vanrednih lokalnih izbora i evropske agende.

„Uz sav značaj izbora u Glavnom gradu, ipak se radi o lokalnim izborima“, kazao je Sekulović.

Kazao je da je rekonstrukcija Vlade utvrđena političkim sporazumom sačinjenim prilikom njenog formiranja.

„Koliko razumijem akteri koji traže izbore ili nagovještavaju njihovu mogućnost nisu dio ovog sporazuma“, saopštio je Sekulović.

Primjećuje da izbori, kako kaže, nisu neizbježni, iako se čine realnim.

„To ipak zavisi od sposobnosti aktera da naprave zadovoljavajuće kompromise. Ako ovo nisu u stanju onda je najlegitimnije vratiti mandat građanima. Ne mislim da vanredni izbori u Glavnom gradu nužno vode i vanrednim parlamentarnim izborima“, kazao je Sekulović.

Vjeruje da ako do njih dođe dominantno će ih uzrokovati drugi razlozi.

„Istina je i da u slučaju da vanredni izbori u Glavnom gradu pokažu volju birača bitno drugačijom od rasporeda snaga u nacionalnom parlamentu, snage koje zagovaraju i nacionalne izbore dobijaju vjetar u leđa“, rekao je Sekulović.

Eventualni izbori plod nesnalaženja vlasti

Sekulović je podsjetio da je svakoj opoziciji osnovni posao da napada vlast.

„Ova kriza lokalne vlasti, pogotovo ako rezultira novim izborima, ne može se dominantno pripisati snazi i umijeću opozicije, koliko nesnalaženju većine da pravi zdrave kompromise“, kazao je Sekulović.

Ističe da crnogorske građane ne treba potcjenjivati.

„Vjerujem da sva dešavanja dobro prate i da ih treba pažljivo slušati, drugim riječima komunicirati sa njima i uvažavati sugestije. Nama kao društvu je potrebno vraćanje vjere u politički proces i u smisao političke participacije“, saopštio je Sekulović.

Smatra da građani Crne Gore podržavajući evropski put imaju i ovo očekivanje u vidu.

„Partije moraju ovoga biti svjesne.Pitanje je da li to jesu“, zaključio je Sekulović.

(portalanalitika.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.