Putin upozorio: U slučaju prijetnje mogli bismo upotrijebiti nuklearno oružje

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je da bi Rusija mogla upotrijebiti sva dostupna sredstva da se odbrani ako bude prijetnji njenom suverenitetu ili teritorijalnom integritetu.

Putin kaže da je zapad uvijek iznova optuživao Rusiju za zveckanje nuklearnim oružjem, ali da je to pogrešno, jer je SAD taj koji je upotrijebio nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svjetskom ratu.

Pred urednicima stranih medija na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dopušta da se takvo oružje koristi kao odgovor na određene prijetnje, piše Rojters, prenosi Hina.

“Iz nekog razloga, zapad vjeruje da ga Rusija nikad neće upotrijebiti”, rekao je Putin.

“Imamo nuklearnu doktrinu, pogledajte šta tamo piše. Ako nečije djelovanje zaprijeti našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, smatramo da je moguće upotrijebiti sva sredstva koja imamo na raspolaganju. Ovo se ne smije shvatati olako, površno”, istakao je.

SAD se ‘spaljuje iznutra’

Putin međutim nije isključio promjenu politike, ako, kako je rekao, Vašington počne gledati svoje vlastite nacionalne interese.

“Niko u SAD-u nije zainteresovan za Ukrajinu, zainteresovani su za boljitak Sjedinjenih Američkih Država koje se ne bore za Ukrajinu i Ukrajince, nego za svoj vlastiti boljitak.”

Ruski čelnik rekao je da je jasno da su Trumpovi politički protivnici iskoristili američki sudski sistem kako bi naštetili njegovim izbornim šansama, strategija za koju je rekao da ne djeluje.

“Spaljuju se iznutra, svoju državu, svoj politički sistem… Očigledno je širom svijeta da je krivični progon Trampa, posebno onaj na temelju optužbi za događaje od prije puno godina, bez direktnog dokaza, korištenje sudskog sistema u unutrašnjoj političkoj bici”, rekao je Putin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.