Mladen Mikijelj

Šaranović traži da se pitanje smjene šefa UP hitno stavi na dnevni red Vlade

0

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) tražio je juče od predsjednika Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Srđana Pavićevića (CIVIS) da to Vladino tijelo hitno razmotri predlog za razrješenje šefa policije Zorana Brđanina, da bi se izvršna vlast bavila tim pitanjem na narednoj sjednici.

Šaranović je, ocijenio da svako dalje odgađanje razmatranja njegovog predloga o smjeni Brđanina prolongira i postupak predlaganja vršioca dužnosti (v. d.) direktora Uprave policije (UP), te da onemogućava kontinuirano funkcionisanje i puni legitimitet rada te institucije.

Ministar je naveo da Komisija treba da postupi po predlogu za razrješenje Brđanina, jer, tvrdi, ne postoji nijedan formalno-pravni razlog da to ne učini. Dodaje da bi se nakon izjašnjenja Vlade o Brđaninu, a u zavisnosti od ishoda glasanja, stvorile pretpostavke za predlaganje v. d. šefa policije.

“Jer se to ne može učiniti ukoliko pozicija direktora UP ne bude upražnjena”, poručio je Šaranović.

On je razrješenje Brđanina predložio krajem 2023. godine, nakon što je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu dao negativno mišljenje na dva prošlogodišnja izvještja o radu UP.

Generalni sekretarijat Vlade (GSV) saopštio je u januaru da izvršna vlast nije dobila Šaranovićev predlog, ali da ga je ministar 26. decembra prošle godine dostavio njenoj komisiji. GSV je tvrdio da je komisija dva dana kasnije razmotrila predlog i odgodila odlučivanje o njemu dok Šaranović ne dostavi i predlog za određivanje v. d. šefa policije. Šaranović je tvrdio da to Vladino tijelo nije razmatralo predlog. Ministar je sredinom januara rekao “Vijestima” da kandidata za privremenog šefa policije može predložiti tek kad to mjesto bude upražnjeno.

Odnosi Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata “zategli” su se zbog kadrovanja u bezbjednosnom sektoru, a nakon sjednice Vlade početkom decembra na kojoj je ministar pravde Andrej Milović (PES) zatražio hitne smjene u tom dijelu sistema.

Brđanin je u fotelju prvog policajca vraćen sudskom odlukom od 7. decembra, ali je deset dana kasnije odbor dao negativno mišljenje na njegove izvještaje, što je stvorilo uslove da bude razriješen. On je za direktora policije izabran u avgustu 2021, u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića, što znači da mu petogodišnji mandat ističe u avgustu 2026.

Prvi put ga je Vlada Dritana Abazovića razriješila krajem marta prošle godine godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u obrazloženju predloga za razrješenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju prestanka mandata direktora policije prije vremena na koje je postavljen, Vlada, na predlog ministra, za vršioca dužnosti određuje jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice UP koji ispunjava uslove za direktora, a najduže do šest mjeseci. U UP je 20 organizacionih jedinica.

Direktora UP, na osnovu javnog konkursa, postavlja Vlada, na predlog ministra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.