Samo u Crnoj Gori: NVO koju finansiraju svi građani tvrdi da je predsjednik opštine Nikšić – opskuran!

0

Da je Crna Gora zemlja čuda ali i nevladinih organizacija koje primaju novac od svih građana da napadaju izabrane predstavnike naroda, odavno već znamo. Međutim, iste te nevladine organizacije nisu baš toliko jako napadale na vlasti Demokratske partije socijalista koja je 30 godina vladala, već su bile umjerenije u svojim izjavama.

Sad, međutim to nije slučaj. Dolazimo do situacije gdje se čak i predsjednici opština, koji su legitimno izabrani predstavnici naroda nazivaju ni manje ni više nego – opskurnim.

Tako je Akcija za ljudska prava izrazila protest povodom pozivanja političara iz DPS-a, SD-a i SDP-a da daju izjave u policiji ili državnom tužilaštvu po prijavama predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića koji prethodnih dana dobija prijetnje zbog statusa na društvenoj mreži Facebook gdje je komentarisao početak skupštinskog zasijedanja na Cetinju kada je kazao da lijepo predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću stoji zgrada Zetske banovine i da je nekako normalno da Švabama to smeta.

U medijskim natpisima Prve i Druge familije konstantno se prenebregava činjenica koja je izazvala ovakvu Kovačevićevu reakciju – protest koji je faktički bio usmjeren samo prema Andriji Mandiću i poslanicima ZBCG, i to, gle čuda, jer su Srbi. Medijskim spinovima i NVO reakcijama se pokušava predstaviti Kovačevićeva retorika kao reakcija kojom on mrzi Crnogorce i Crnu Goru, međutim, nikako da pomenu ono što je takvu reakciju i izazvalo – protest gdje se srpski poslanici gađaju jajima, psuju majke četničke, a što se u potpunosti unormalilo.

I sada, kada takve izjave, takvi protesti i tome slično izazovu reakciju druge strane, a na konto čega istom stižu prijetnje kako lične tako i njegovoj porodici, dešava se organizovani lelek pseudokomitskih organizacija i njihovih NVO perjanica koje brže bolje trče da osude postupanje policije i tužilaštva koje je moralo biti po službenoj dužnosti a ne sa prijavama.

Tako dolazimo i do Akcije za ljudska prava, jedne od tih NVO organizacija koja potencira ugrožavanje slobode izražavanja saslušavanjem osoba koje su komentarisale stavove „opskurnog“ predsjednika opštine Nikšić.

„Akcija za ljudska prava izražava zabrinutost zbog prakse nepotrebnog pozivanja ljudi da daju izjave po očigledno neosnovanim krivičnim prijavama Kovačevića, koji po pravilu neosnovano prijavljuje policiji svoje politicke kritičare. Svi protiv kojih je prijava podnijeta su koristili slobodu izražavanja da komentarišu veoma provokativne i sporne stavove predsjednika opštine Nikšić“, naveli su iz HRA.

Kako kažu, njihove ocjene njegovih stavova očigledno nisu prijetnje koje ugrožavaju bilo čiju sigurnost i nejasno je zašto je policiji odnosno državnom tužilaštvu potrebno saslušavanje tih osoba da bi to utvrdilo.

„Ako je državni tužilac dao nalog da to urade, onda je policija po njemu morala da postupi, ali u tom slučaju smatramo da je tužilac pogriješio. Ako se s ovakvom praksom nastavi, policija i tužilaštvo će postati saučesnici u suzbijanju svake kritičke misli pozivanjem na policijsko-tužilačko saslušanje svakoga ko javno ispolji bilo kakvu kritiku – biće dovoljno da se samo podnese prijava. Uostalom, ako se ovakve neosnovane prijave na ovaj način ohrabruju, i policija i državno tužilaštvo mogu da očekuju zatrpavanje prijavama koje će podnositi neodgovorni političari kad god požele da izvrše pritisak na svoje kritičare. To može da odgovara samo onima koji žele da suzbijaju ljudska prava umjesto krivičnih djela“, dodaju iz HRA.

Oni podsjećaju da je Kovačević prijavio 13 osoba: Srdana Kosovića (direktor digitalnog razvoja „Vijesti“), Biljanu Matijašević (novinarka „Vijesti“), Damira Suljevića (pravnik u NVO Centar za građansko obrazovanje), Balšu Kneževića (novinar portala „Aktuelno“), Zorana Ćoća Bećirovića (navodno urednik portala „Aktuelno“), Draška Đuranovića (glavnog i odgovornog urednika „Pobjeda“), Nikolu Zirojevića (poslanik SD-a), Borisa Muratovića (odbornik Skupštine opštine Nikšić), Sonju Milatović (odbornica SO Nikšić) Aleksandru Vuković Kuč (poslanica DPS-a), Ivan Vuković (poslanik DPS-a), Petra Odžića (portparol SDP-a) i Nikolu Đurašković (predsjednik Opštine Cetinje).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.