Samo tetki da odnesem lijek: Gutereš ne dolazi na konferenciju o Ukrajini jer ima preča posla

0

Neću moći da dođem na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj, jer imam druge planove, moje odsustvo nema politički značaj, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na konferenciji za novinare u Ženevi.

„Već sam imao nešto isplanirano tih dana. To što neću doći lično nema politički značaj. Organizacija UN biće predstavljena u svojstvu posmatrača“, odgovorio je on na pitanje zašto ne dolazi na konferenciju.

Gutereš je dodao da podržava sva mirna rješenja o Ukrajini, zasnovana na poštovanju Statuta UN i principu teritorijalnog integriteta.

Ranije je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik izjavio je da će UN na konferenciji o Ukrajini imati predstavnika na visokom nivou, ali da Gutereš neće prisustvovati.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će 15-16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.