Šamar vlastima u Podgorici, odbili potjernicu: Interpol tvrdi da režim Mila Đukanovića politički progoni Duška Kneževića!

Šamar vlastima u Podgorici, odbili potjernicu: Interpol tvrdi da režim Mila Đukanovića politički progoni Duška Kneževića!

Interpol je ukinuo nacionalnu i odbio da izda crvenu potjernicu za biznismenom Duškom Kneževićem, koji već duže vrijeme boravi u Londonu.

Komisija INTERPOLA je zaključila da bi održavanje aktivnim osporenih podataka i objavljivanje Crvene potjernice, moglo imati značajne negativne implikacije po neutralnost Organizacije, a za koju se može percipirati da se neosnovano miješa u domaću politiku zemlje u pitanju ili u njene odnose sa drugim zemljama članicama INTERPOL-a.

U tom smislu komisija je zaključila da postoji dominantna politička dimenzija u ovom slučaju kao i rizik po neutralnost Organizacije, te stoga informacije pružene od strane NCB Crna Gora nisu u skladu sa članom 3 Ustava INTERPOL-a.

Posle decenija u kome su percipirani kao partneri, Đukanović i Knežević imali su manjih sporova u poslednjih 15 godina, ali u otvoreni sukob ulaze posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Knežević je zbog pritiska režima morao da napisti Crnu Goru.

Kompaniju „Atlas grupu” osnovao je prije gotovo 30 godina i na njenom čelu se i dalje nalazi.

Oko 30 kompanija direktno ili indirektno deo su „Atlas grupe”, Kneževićevog poslovnog poduhvata još iz vremena Jugoslavije.

U Srbiji je bio vlasnik „Atlas banke” koju je prodao grčkoj „Pireus banci”, a povratak na tržište pokušao je berzanskom kupovinom akcija „Univerzal banke”.

Bio je vlasnik i košarkaškog kluba „Atlas” u Beogradu – nastalog kupovinom „KK Beopetrol”, pa ugašenog nekoliko godina kasnije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *