Salman Ruždi: Palestinska država nalikovala bi talibanskoj

0

Britanski pisac indijskog porijekla Salman Ruždi, autor kontroverznog romana „Satanski stihovi“ zbog kojeg je Iran krajem osamdesetih godina 20. vijeka, protiv njega izdao fatvu, izjavio je da, kada bi palestinskom državom rukovodio Hamas, ona bila nalik na Taliban-državu.

„Činjenica je da svaka normalna osoba može samo biti šokirana onim što se dešava u Gazi upravo sada, nivoom smrti nevinih“, rekao je Ruždi u intervjuu za Bild, govoreći o demonstracijama u znak podrške Palestincima, na nekoliko univerziteta.

„Ali mislim da bi demonstranti trebali takođe da pomenu Hamas. Jer je sve počelo sa njima. Hamas je teroristička organizacija. I čudno je da mlad progresivan student političar podržava fašističku terorističku državu jer na izvjestan način oni to rade“, ocenio je Ruždi.

On je bio meta terorističkog napada muslimana u Americi prije nepune dvije godine, u kojem je teško ranjen i oslepio na jedno oko, podsjećaju agencije.

„Oni traže slobodnu Palestinu, oslobađanje Palestine. Ja sam bio za odvojenu palestinsku državu većim dijelom svog života. Ali ako bi postojala palestinska država sada, njom bi upravljao Hamas i bila bi nalik na Taliban-državu. Je li to ono što progresivni pokreti ljevice Zapada žele da stvore“, upitao je Ruždi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.