Skaj je legitiman dokaz, ali je pitanje hoće li biti dovoljan

0

Presuda Evropskog suda pravde koji je odbacio korišćenje kao dokaza „nezakonito dobijene razgovore sa šifrovanih aplikacija Encrochat i Skaj“, važna je zbog dalje borbe protiv organizovanog kriminala u Evropskoj uniji, smatra viši analitičar Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala Saša Đorđević.

„Veći izazov od legitimnosti Skaj komunikacije je pitanje da li će transkripti razgovora biti dovoljni kao dokazni materijal za konačnu odluku sudija“

Iako pravno neobavezujuća, vjeruje da će uticati na sudsku praksu u regionu ali i da će sudije, u budućnosti, svrstati Skaj komunikaciju kao dokaz.

Sa druge strane, bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović naglašava da nas takva presuda upozorava na zastarjelost, i potrebu da se Zakonik o krivičnom postupku što prije mijenja.

„Presuda Evropskog suda pravde je važna zbog dalje borbe protiv organizovanog kriminala u Evropskoj uniji, u kojoj djeluje preko 800 kriminalnih mreža sa više od 25.000 članova, prema podacima Europola. Među ovim mrežama su i članovi sa Balkana. Iako odluka nije pravno obavezujuća za države Zapadnog Balkana, vjerujem da će imati uticaja na sudsku praksu u regionu, posebno u onim slučajevima koji se oslanjaju na komunikaciju preko Sky aplikacije“, kazao je Đorđević.

Mišljenja je da će sudije promatrati kako se Sky komunikacija tretira u stranoj praksi, tako da odluka Evropskog suda pravde, kako je kazao, ima svojstva „meke moći“ na region.

Sve države u regionu su, barem formalno, opredijeljene da budu dio Unije, što bi, prema riječima Đorđevića, trebalo da ima uticaja.

S tim u vezi, naglašava da je veći izazov od legitimnosti Skaj komunikacije pitanje da li će transkripti razgovora biti dovoljni kao dokazni materijal za konačnu odluku sudija.

„Vjerujem da će sudije u budućim slučajevima svrstati Skaj komunikaciju kao dokaz. Već postoje pojedine odluke i presude i u Crnoj Gori i Srbiji, koje, doduše, još nisu pravosnažne. Nasuprot tome, odbrana će koristiti sve načine, uključujući i medije, da pokaže kako su sporni pojedini dokazi na sudu. Veći izazov od legitimnosti Skaj komunikacije je pitanje da li će transkripti razgovora biti dovoljni kao dokazni materijal za konačnu odluku sudija. U dosadašnjoj praksi, iako je različita od zemlje do zemlje u regionu, vidi se da tužioci traže još dokaznog materijala poput novih svjedoka, koji bi potkrijepili Skaj komunikaciju, što bi trebalo da bude pravilo“, zaključuje Đorđević.

Za nekadašnjeg prvog čovjeka crnogorskog MUP-a Sergeja Sekulovića presuda Evropskog suda posebno je značajna za države članice EU. Za Crnu Goru, ona je, kaže, upozorenje da je Zakonik o krivičnom postupku potrebno što prije mijenjati.

„Presuda Evropskog suda je značajna po više osnova, posebno za one na koje se direktno odnosi, a to su države članice EU. Presudom se pokušava naći ravnoteža između potrebe za snažnom saradnjom u oblasti krivičnog pravosuđa do nivoa da EU u ovoj oblasti što je moguće više liči na nacionalnu državu i činjenice da ona to ipak nije, te predstavlja pokušaj trasiranja puta zaštite privatnosti u savremenom tehnološkom dobu. Nas upozorava na zastarjelost, prvenstveno Zakonika o krivičnom postupku i obaveze da se on sto prije mijenja“, kazao je Sekulović.

Na pitanje da li je Skaj delegitimizovan kao dokaz u Crnoj Gori, sagovornik odgovara odrično.

„Mislim da nije, već da su ispunjeni uslovi da se legitimno koristi kao dokaz dobijen putem međunarodno – pravne saradnje. Ovako pribavljeni dokaz se može osporavati u kontradiktornom postupku, koji mora sadržati sve garancije pravičnog i fer postupka“, zaključuje Sekulović.

 

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.