Ruski mediji: Roditelji i brat novog glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga žive u Rusiji

0

Roditelji i brat novog glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga Aleksandra Sirskog žive u Rusiji, izvještava više ruskih medija.

U četvrtak je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio da je izabrao Sirskog da zamijeni generala Valerija Zalužnog.

General-pukovnik Sirski rođen je u zapadnoj Vladimirskoj oblasti Rusije kada su i Rusija i Ukrajina bile dio Sovjetskog Saveza. Njegov brat Oleg i dalje živi u istoimenoj prijestonici pokrajine, otkriva novinska agencija TASS.

Oleg je rekao novinarima da godinama nije razgovarao sa svojim bliskim rođakom.

„Ne komuniciram s njim. Ne znam ni gdje je. Ne znam ništa o njemu. Prošlo je mnogo vremena otkako se preselio (u Ukrajinu)“, rekao je Oleg za TASS.

Prema njihovim nalozima na društvenim mrežama, roditelji Sirskog redovno prisustvuju proslavama pobjede Rusije u Drugom svjetskom ratu. Objave na društvenim mrežama koje je navodno lajkovala majka Sirskog uključuju poruku u kojoj se želi dobro zdravlje predsjedniku Vladimiru Putinu.

Aleksandar Sirski je završio vojnu akademiju u Moskvi i služio je u Ukrajini kada je ona proglasila nezavisnost 1991. Aktivno je učestvovao u ratu u Donbasu 2010-ih. Prema Zelenskom, on je igrao glavnu ulogu u odbrani Kijeva od Rusije 2022. i ofanzivi na Harkov kasnije te godine.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.