Dikić na suđenju o tzv. državnom udaru: SDT vršio pritisak na mene da priznam krivicu, Saša Čađenović je tražio da optužim DF

0

U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine prezentiran je uvid u sadržinu oduzetih telefona, računara i SIM kartica optuženih Bratislava Dikića, Dragana Maksića, Branke Milić, Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića, ali i svjedoka saradnika Aleksandra Saše Sinđelića.

Dikić je danas, obraćajući se sudskom vijeću, saopštio da u vrijeme istrage, na dan kada je odveden u Specijalno državno tužilaštvo, vršen pritisak na njega da prizna krivicu.

-Nudili su mi tri mjeseca zatvora u zamjenu da priznam krivicu, što sam ja odbio. Nakon toga sam, zbog zdravstvenih problema, prebačen u bolnicu na Cetinju – rekao je Dikić.

On je naglasio da je u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) sproveden ne samo u toku istrage, već i u toku sudskog procesa.

– Od kada je počelo suđenje ukupno sam 24 puta odveden kod SDT-a. O svemu tome sam obavijestio Apelacioni sud u žalbenom postupku. Prije svjedočenja Mirka Velimirovića svaki dan sam sprovođen u SDT. Tada mi je Saša Čađenović rekao da će, ukoliko ne prihvatim da kažem da je DF planirao napad, Velimirović svjedočiti da sam ja znao za oružje i kriminalni plan. Bilo je tu svega, trebalo je sve to izdržati i preživjeti – kazao je Dikić.

Dodao je da su, u noći njegovog hapšenja 16. Oktobra, pripadnici SPO čitali mejlove sa njegovog telefona.

-Policajci su me pozvali i tražili pasvorde. Obzirom da nisam imao šta da krijem, ja sam im dao moje pasvorde. Tokom izvođenja listinga, uvidjeli smo da postoje pozivi nakon vremena oduzimanja telefona odnono 16.10.2016. godine u 02:30 sati. Poziv je trajao pet minuta i 30 sekundi. Uz pomoć sudskog vještaka smo uvidjeli da su se viber poruke i ažuriranja odvijala nakon oduzimanja telefona od mene – istakao je Dikić.

Na današnjem glavnom pretresu pregledan je Dikićev telefon „Nokia 5610“ sa 208 strana, telefon „Samsung“ GT 1050, sa sadržajem od 219 strana. Osim toga, izvršen je i pregled sadržaja telefona „Lenovo“ sa 28.471 stranica, te još 28.479 stranica, kao i „Ajfon 6“ sa tri fajla, od kojih jedan fajl sadrži 12.590 stranica.

Branilac Dikića, advokat Dušan Jovović ustvrdio je da su, u prethodnom sudskom procesu prije ukidanja presude, ukazivali da su telefoni „Samsung“ i „Ajfon 6“ kompromitovani, te da uvid u sadržaj predstavlja pravno nevaljan dokaz. On je predložio da se se izdvoje iz spisa predmeta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.